Hoe kweek ik basilicum?

Hoe kweek ik basilicum?

Basilicum wordt niet voor niets koningskruid genoemd, ze is een heerlijke smaakmaker in vooral Italiaanse gerechten (al komt ze oorspronkelijk uit India). Topper is de bekende pesto, veel lekkerder wanneer je het zelf maakt en nog veel lekkerder als je het zelf maakt met basilicumblaadjes uit eigen tuin. In koel Nederland is ze niet altijd heel makkelijk te telen; het zaaien en opkweken gaat heel gemakkelijk, maar je bent voor een goede oogst wel afhankelijk van voldoende zon en warmte. Zaaien doe je van eind april tot in mei. Oogsten kun je vanaf juli.

Wanneer zaai en en oogst ik basilicum?

Omdat basilicum niet tegen vorst kan, maar wel heel makkelijk en snel kiemt zaai je haar niet voor eind april, en je kunt haar ook nog prima in mei zaaien. Je kunt dan vanaf ongeveer juli de blaadjes oogsten.  

Binnen voorzaaien op de vensterbank

Zaai basilicum vooral voor, en doe dat bij kamertemperatuur, op een plekje in een zonnig en warm raamkozijn. De zaden kiemen vaak al binnen een week.

Hoe zaai ik basilicum?

  1. Zaai basilicumzaden voor in potjes, zaaien in de volle grond lukt in het voorjaar niet of slecht omdat de grond dan nog te koud is. Zaai in plaats daarvan dus in een potje van 5 x 5 centimeter, en leg daarin 4 zaadjes die je goed over het oppervlak van het potje verdeelt.
  2. Mocht je meerdere zaden hebben zaai dan vooral 3 of 4 potjes met 4 zaden. Want het is fijn als je voldoende blad kunt plukken in de zomer en daarvoor gebruik je een grotere pot (doorsnede 40 centimeter) waar je wel 4 potjes met 3 of 4 zaailingen in kwijt kunt.
  3. Gebruik potgrond die je luchtiger maakt door er wat grof zand door te mengen, of gebruik kant-en-klare zaai- en stekgrond.
  4. Dek de zaden af met een dun laagje (maximaal 0,5 centimeter) zand of potgrond/zandmengsel.

Hoe verzorg ik basilicum?

Als de zaailingen 4 blaadjes hebben, en het ondertussen 12 mei is geweest kun je de kluitjes met 4 zaailingen in de definitieve pot uitplanten. Gebruik voor de definitieve pot potgrond die je ook weer luchtiger maakt met een vijfde deel grof zand. En verdeel de 4 kluitjes met 3 of 4 zaailingen over het oppervlak van de pot. Geef direct water en zet de pot zo zonnig, warm en beschut mogelijk. Geef regelmatig water, de grond in de pot mag niet uitdrogen want dan worden de planten heel snel slap en de blaadjes overleven dat vaak niet.

Er zit in de potgrond voldoende voeding voor 8 weken, na die 8 weken zul je bij moeten gaan voeden; doe dat met een algemene moestuinvoeding volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Basilicum groeit minder goed in de volle grond, die grond is in Nederland vaak te koud. Maar als je het wilt proberen kies dan het zonnigste en meest beschutte plekje in de tuin. Je kunt de grond wat opwarmen door er een paar weken van tevoren wat zwart plastic over te spannen. Vanaf 12 mei kun je de zaailingen dan uitplanten; verwijder het zwarte plastic, plant de zaailingen en geef direct flink water.

De planten (in volle grond en pot) worden uiteindelijk zo’n 50 centimeter hoog, en rond juli/augustus gaan ze bloeien. Ook tijdens de bloei kun je gewoon blaadjes blijven plukken, de smaak verandert niet. En ook de kleine bloempjes kun je eten (ze smaken hetzelfde als het blad maar iets minder sterk).

Oogst de blaadjes

Oogst de blaadjes wanneer je wilt, mits de planten groot genoeg zijn. Je mag ook de hele topjes van de planten oogsten, de plant zal daarop reageren met het maken van vertakkingen en dus nog meer stengels en blaadjes.

Pluk de blaadjes zo kort mogelijk voor je ze wilt eten, na een uur worden de blaadjes al zacht en slap en minder lekker. De planten zijn eenjarig, als de nachten kouder worden (in september/oktober) begeven de planten het en mag je ze op de composthoop gooien.

Tekst en beeld: Diana Stek