Hoe kweek ik anijs?

Hoe kweek ik anijs?

Anijs is een niet winterharde eenjarige plant. Anijs stelt wel wat eisen aan haar standplaats. Lukt het je om de planten tot bloei en zaadvorming te laten komen, dan kun je die zaden oogsten en drogen. Die gedroogde zaden gebruik je in de keuken voornamelijk in zoete recepten van bijvoorbeeld brood, koekjes, taarten, desserts, dranken als sambuca en ouzo maar ook anijsmelk. In hartige gerechten zie je haar vooral in marinades en curry’s. De Latijnse naam is Pimpinella anisum.

Wanneer zaai ik anijs?

  • Late voorjaar
  • Volle grond

Je zaait anijs altijd in het late voorjaar; ze kan geen vorst verdragen en tegelijkertijd kan ze niet goed tegen verspenen en verplanten; dat komt door haar lange penwortel. Je zaait haar dus in de volle grond, tussen eind april en eind mei (wanneer niet alleen de luchttemperatuur maar ook de grondtemperatuur wat warmer wordt).

Waar zaai ik anijs?

  • Zon, luchtig en humusrijk
  • Minder geschikt voor pot

Anijs wil een zonnige plaats maar kan slecht tegen droogte. Tegelijkertijd kan ze ook slecht tegen koude, natte grond. Je zult dus een plaats moeten zoeken of maken waar ze volop zon krijgt, en vooral een luchtige en humusrijke grond die niet snel uitdroogt maar ook niet kletsnat blijft.

Om dat te bereiken kun je haar bijvoorbeeld in een verhoogde bak telen die je vult met een zanderige en compostrijke grond, door bijvoorbeeld vermiculiet of kleikorrels door de grond te mengen kun je wat makkelijker zorgen dat de grond niet te droog en niet te nat is. Om die reden is de teelt in pot wat minder geschikt, want de kans op uitdrogen is dan toch wat meer aanwezig. Mocht je haar toch in pot willen telen, zorg dan ook voor dezelfde eigenschappen van de grond als in een verhoogde bak, en gebruik een grotere pot met meer planten (dan is er altijd minder kans op uitdroging dan 1 plant in een kleine pot).

Hoe zaai ik anijs?

  • Geultje afstand 5 cm
  • Kiemen binnen 3 weken

Voor een goede oogst heb je meerdere planten nodig; om die reden zaai je de zaden bij voorkeur in een rijtje. De planten worden niet veel groter dan zo’n 50 tot 60 centimeter.
Zaai de zaden op een afstand van ongeveer 5 centimeter van elkaar. Dek het geultje af met een dun laagje grof zand of grond of vermiculiet, en geef nu regelmatig maar niet teveel water. De zaden kiemen, afhankelijk van de grondtemperatuur, binnen 3 weken. Zorg ook na de kieming voor voldoende maar niet teveel water. Als de zaailingen eenmaal een paar centimeter groot zijn dun je uit; verwijder eventueel de wat zwakkere/kleinere zaailingen en zorg dat je in de rij ongeveer 1 plant per 15 centimeter overhoudt.

Hoe verzorg ik anijs?

  • Regelmatig. Niet te veel water
  • Kruidenmest
  • Opbinden

Zorg voor een zo gelijkmatig mogelijke verzorging; geef regelmatig maar niet teveel water. Zorg dat de voedingstoestand goed is; geef 2 weken voor het zaaien een gemiddelde hoeveelheid kruidenmest, en doe dat nogmaals rond juli. Volg de aanwijzingen op de verpakking.

Zo kunnen de planten, mits de zon voldoende schijnt en het warm genoeg is, zo rond juli gaan bloeien met witte schermbloemen. Het kan handig zijn om de stengels met bloeischermen aan kleine stokken aan te binden om te zorgen dat ze niet omwaaien of knakken, want uiteindelijk leveren de bloeischermen de oogst van de zaden.

Hoe oogst ik anijs?

  • Zaden én blaadjes
  • Na de bloei laten drogen

De planten worden dus vooral geteeld voor de oogst van de aromatische zaden. Maar ook de blaadjes kunnen worden geoogst; ze hebben een milde smaak en je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in salades. Oogst echter nooit teveel van de blaadjes want uiteindelijk wil je sterke, grote, volle planten die veel zaden geven.

Na de bloei verschijnen in augustus/september de zaden; laat ze aan de plant helemaal droog en dor worden voor de beste bewaarkwaliteit. Oogst dan de zaden, schoon ze en laat ze binnenshuis op een droge plaats nog een week nadrogen. Je kunt de zaden dan in hun geheel of tot poeder gemalen gebruiken. Donker en droog en koel bewaard zijn de zaden minimaal een jaar houdbaar. Je kunt natuurlijk ook een klein deel van de zaden niet in de keuken gebruiken maar bewaren; om het jaar erop weer te zaaien. Want na de oogst van de zaden zullen de eenjarige planten afsterven.

Aan anijs worden ook geneeskrachtige werkingen toegeschreven; zo zou ze onder andere goed helpen tegen spijsverteringsproblemen en krampen.

Tekst: Diana Stek
Beeld: iStockphoto en Visions

Meer in deze categorie