Pompoenen zaaien in mei
Mei is de perfecte maand om pompoenen te zaaien. Het zijn hongerige planten, dus ze hebben rijke grond nodig. En omdat ze groot zijn, een bak waar minstens 40 liter grond in kan. Veel zon en water, en dan zou ik toch wat pompoenen moeten krijgen ... Ik zaaide binnen, om de plantjes een goede start te geven. Je kunt ook ter plekke zaaien, maar ik heb veel slakken en wilde niet het risico lopen mijn zaailingen meteen weer kwijt te zijn.
Ladingen pompoenen
Ik plantte twee pompoenen in een verhoogde moestuinbak, één aan elke kant, ook al moesten ze eigenlijk een meter uit elkaar. Ik plantte er nog eentje in een oude houten ton, waar ik gaten in had geboord voor de waterafvoer. Ook plantte ik er nog een in een grote plastic pot, en de laatste kwam in een bak op mijn balkon. Ik heb veel bijen in de tuin, dus de bloemen werden bestoven, en de kleine vruchtjes werden groter en groter. Sommige pompoenen waren eind van de zomer al rijp, andere in september-oktober. De pompoenen in de moestuinbak hadden de meeste ruimte en werden ook het grootst. De planten in de ton, pot en balkonbak kregen ook vruchten, maar wat kleiner. Aan het eind van het seizoen had ik ladingen pompoenen. Wie zegt dat je ze niet kunt verbouwen in een minimoestuin of op je balkon? Nu stap-voor-stap:
- Kies de pompoen die je wil kweken. Er zijn eindeloos veel rassen, mijn beproefde top #: ‘Tonda Padana’: gemiddeld maatje, prachtig geel-groen gestreept, goed vruchtvlees en goed te bewaren;‘Thelma Sanders’: kleine acornpompoen, smaakt naar zoete aardappel, geeft meerdere vruchten;‘Marina di Chioggia’: gemiddeld maatje, bijzondere blauwgroene kleur, sterke plant.
- Planten met kleinere vruchten doen het het best in pot, zorg wel dat er minstens 40 liter aarde in de pot kan. Voor de grotere pompoenen kun je beter kiezen voor eenverhoogd bed, zoals een vierkantemetertuin of moestuinbak op poten.
- Begin in mei met binnen zaaien, of zaai na half mei ter plekke buiten.
- Als je binnen begint, plant de zaailingen dan pas buiten uit als ze ‘echte’ blaadjes hebben (geen kiemblaadjes) en er geen kans meer is op nachtvorst. Verrijk de grond met biologische mest of compost.
- Let goed op dat je zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen krijgt. De vrouwtjes hebben een klein pompoentje aan de basis, de mannetjes hebben een
- gewone steel. Als het goed is doen de bijen het werk voor je, maar als er geen vruchten komen kun je zelf bestuiven door het stuifmeel van de mannelijke bloemen over de stamper van de vrouwelijke te wrijven.
- Als het blad geel wordt, doe dan wat vloeibare (biologische) mest bij het water. Oogst op tijd: als de pompoen stopt met groeien, de schil zo hard is dat je erop kuntkloppen en het blad naast de steel droog is, is de pompoen rijp!Bewaar de pompoenen op een droge plek. Als het zonnig en droog is, kun je ze gewoon buiten laten liggen. Na drie tot vier weken wordt het vruchtvlees steviger en desmaak alleen maar beter. Geniet ervan!
Tekst en beeld Neta Palkovitz
Uit Groei & Bloei mei 2020