Aardappels kweken op je balkon

Aardappels kweken op je balkon

Neta Palkovitz is advocaat, universitair docent, moeder én stadstuinier. Ze is dus beperkt in tijd, maar ook in ruimte. Toch tovert ze de grootste verrassingen uit haar Leidse minimoestuin. Met verbazing en verrukking vertelt ze ons over haar meest geslaagde groente-experimenten. Dit keer balkonaardappels in groeizakken in 5 stappen!

Aardappels kweken op je balkon

Voor ik mijn kleine tuin kreeg had ik alleen een balkon. Daar begon ik met het kweken van groenten. Met vallen en opstaan, en allerlei experimentele kweekavonturen, leerde ik hoe ik het meeste uit zo’n kleine ruimte kon halen. Ja, zelfs aardappels! Bij het verbouwen van aardappels zag ik altijd een boer voor me, compleet met grote riek, maar het blijkt dus ook heel goed te kunnen in groeizakken (of bakken) op je balkon.

Groeizakken

Groeizakken zijn heel makkelijk in gebruik, en voegen niet al te veel gewicht toe aan je balkon. Dat is vooral belangrijk bij oude huizen, waarbij het niet altijd duidelijk is hoeveel gewicht het balkon kan dragen. Mijn groeizakken bestelde ik bij Amazon,
ze zijn ongeveer 44 centimeter hoog en 34 centimeter breed. Maar je hebt ze in vele soorten en maten, in verschillende prijsklassen. Tip: lees altijd wat reviews voor je een product koopt.

Pootaardappelen

Het aardappelavontuur beleefde ik samen met mijn vierjarige dochter Alma. Zij had de grootste lol met het planten van de pootaardappelen, want die zijn lekker makkelijk hanteerbaar. Met haar kleine tuingereedschapjes vulde ze de zakken aan met grond. Toen gaven we water, en we wachtten. De weken gingen voorbij en de planten werden groot en prachtig. Ik bleef aarde toevoegen om de aardappels de ruimte te geven om te groeien, en Alma bleef vragen of we ze al konden eten. In juni konden we dan eindelijk oogsten. We trokken onze tuinhandschoenen aan en groeven zo’n 4 kilo aardappels op. Wat een geweldige verrassing dat je op zo’n klein oppervlak en met zo weinig moeite zo’n goede oogst kunt krijgen!

Aardappels kweken op je balkon

Stap 1 
Als je maar weinig ruimte hebt, kies dan voor pootaardappelen die in kleine hoeveelheden verkocht worden. Eén kilo is genoeg voor drie groeizakken. Nog handiger: een vriend met een volkstuin die een paar pootaardappelen over heeft. Er zijn veel verschillende aardappelrassen; ik koos voor het vroege, snelgroeiende ras ‘Casablanca’, en plantte in maart. Als je vroeg oogst, kun je de groeizakken opnieuw gebruiken, bijvoorbeeld voor pompoenen of wintergroenten.

Stap 2
Zorg dat je zakken of bakken voorzien zijn van gaten voor de waterafvoer, en zet ze op een zonnige plek waar het water goed weg kan - anders gaat je oogst rotten. Ga je tuinieren met kleine kinderen, zorg dan dat de plek makkelijk en veilig bereikbaar is.

Stap 3
Vul ongeveer een derde van de zak met aarde, en leg daar de pootaardappelen op. Wij plantten er drie per zak. Vul de zak daarna tot de helft of twee derde aan met aarde. Terwijl de planten groeien voeg je steeds meer aarde toe
- ook wel aanaarden genoemd - zodat de aardappels de ruimte krijgen om te groeien. Geef water direct na het planten, en blijf water geven in warme en droge periodes; de grond moet vochtig blijven.

Aardappels kweken op je balkon

Stap 4
Als de op de verpakking aangegeven groeitijd voorbij is, en de planten beginnen af te sterven (sommige planten geven bloemen, andere niet), is het tijd om de aardappels op te graven. Doe dit voorzichtig, zonder ze te beschadigen. Eigenlijk heb
je geen gereedschap nodig in een groeizak, gebruik gewoon je handen.

Stap 5
Bewaar je aardappels in een donkere, koele ruimte, en geniet ervan!