Hoe zaai ik bieslook?

Hoe zaai ik bieslook?

Bieslook is een winterharde vaste plant, na het zaaien en/of planten heb je er dus vele jaren plezier van. Je kunt dan elk jaar van ongeveer begin maart tot ver in oktober constant de eetbare sprieten knippen. De sprieten hebben een frisse, uiachtige smaak.

Wanneer zaai ik bieslook?

  • Vroeg voorjaar
  • Buiten

Bieslook kan heel goed tegen kou. Sterker nog, als je haar wilt zaaien kun je dat het best doen in het vroege voorjaar en haar gewoon buiten zaaien, ze vindt een koudeperiode juist fijn voor het kiemen. In het jaar dat je haar zaait oogst je nog niet teveel, geef de plant eerst de tijd om volwassen te worden zodat ze sterk de winter in gaat en je in het tweede jaar volop kunt oogsten.

Je kunt ook een plant kopen bij een tuincentrum, je kunt die al in maart buiten planten, en er ook al gelijk het hele jaar volop van oogsten. Sommige mensen kopen bij een supermarkt voor een gerecht wel eens een potje met bieslookplantje – die zal, ook al heb je het tot dichtbij de grond afgeknipt, weer gewoon uitlopen als je het wortelkluitje met afgesneden bieslook buiten uitplant.  
 

Waar zaai ik bieslook?

  • Kas of platte bak in winter
  • Binnen vanaf februari

Je zaait bieslook het best bij koude temperaturen, de kieming duurt dan ook lang. Als je een kas of platte bak hebt kun je haar zelfs nog voor of midden in de winter zaaien, buiten zaai je haar vanaf februari. Mocht je haar liever binnen zaaien kan dat ook vanaf februari. Maar mochten de zaden bij kamertemperatuur niet binnen 3 weken kiemen, zet dan de potjes alsnog voor ongeveer 4 weken buiten in de kou, vaak helpt zo’n tijdelijke koudeperiode de kiemrust te doorbreken. Bedenk ook dat zaden van alle planten uit deze groep (uien, knoflook, bieslook, prei, etc.) vaak slechts 1 of 2 jaar kiemkrachtig blijven, zaai dus vooral verse zaden.  
 

Hoe zaai ik bieslook?

  • Luchtige potgrond
  • In pot of volle grond

Zaai meerdere kleine zwarte zaden in een potje, gebruik potgrond dat je wat luchtiger maakt door er wat vermiculiet, perliet of grof zand door te mengen. Verspreid de zaden over het oppervlak van het potje, de zaden op ongeveer 0,5 centimeter van elkaar. Dek de zaden af met een  laagje van ongeveer 0,5 centimeter van het potgrond/zandmengsel. Je kunt de zaden ook in de volle grond zaaien maar doe dat dan wel op de plaats waar ze mag blijven; zaailingen van bieslook wortelen diep en zijn daardoor lastig te verplanten zonder te beschadigen.


Hoe verzorg ik bieslook?

  • In grote pot
  • Of volle grond
  • Vocht
  • Halfschaduw
  • Bloei vanaf mei
  • Bijvoeden

Als je bieslook in pot wilt houden kun je het hele kluitje met kleine zaailingen overpotten naar een grotere pot wanneer de zaailingen groot genoeg zijn (en dat kun je zien aan de onderkant van het potje waarin je de zaden hebt gezaaid; als de worteltjes van de zaailingen door de afwateringsgaten van het potje komen en al door elkaar gaan groeien is het tijd om te verpotten. Een gekochte plant kan direct in een grotere pot worden overgeplant. Gebruik een pot met een diameter van minimaal 20 centimeter, want bieslook groeit na het overpotten nog door, en ze heeft voldoende grond en ook vocht nodig om te kunnen groeien.
 
Bieslook groeit ook prima in de volle grond; ze kan prima tegen zon maar heeft voldoende vocht nodig, ze kan niet goed tegen uitdrogen, de sprieten worden dan slap en geel. Om die reden staat ze ook graag in de halfschaduw.

Bieslook kan van eind mei tot ver in de zomer bloeien; teveel bloemen gaat ten koste van de kwaliteit van de sprieten. De lilapaarse bloemen zijn trouwens ook eetbaar, mooi en lekker in salades. Tijdens de bloei kun je nog steeds de sprieten oogsten. De bloeistengels kun je beter niet eten want die zijn hard en taai. Mocht de plant lelijk worden van geel en verdord blad en uitgebloeide bloemen, knip dan de plant tot een paar centimeter boven de grond af, binnen enkele weken zal ze weer nieuwe, frisgroene sprieten maken.

Bieslook kan wel wat voeding gebruiken, omdat je er het hele jaar van kunt oogsten en ze dus van lente tot winter constant nieuwe sprieten moet produceren, dat geldt zowel voor de volle grond als voor de teelt in pot. In potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, daarna zul je voeding moeten gaan geven, zoals een moestuinmest of kruidenmest, volg de aanwijzingen op de verpakking.
 

Hoe oogst ik bieslook?

  • Zodra groot genoeg

Je oogst de sprieten wanneer je wilt, mits de planten groot genoeg zijn. Knip of snijd de sprieten zo kort mogelijk voor je ze in de keuken wilt gebruiken af, of bewaar ze nog 1 of 2 dagen in een rolletje keukenpapier in de koelkast.

Als je uitgebloeide bloemen niet verwijdert, zie je vaak het jaar erop zaailingen rond de moederplant verschijnen.

Tekst en beeld: Diana Stek

Meer in deze categorie