Hoe zaai ik oregano?

Hoe zaai ik oregano?

Oregano is een redelijk winterharde vaste plant (mits je zorgt voor de juiste omstandigheden zoals niet te natte grond en een zonnige standplaats). Ze is niet alleen een heerlijk kruid in onder andere de Italiaanse en Mexicaanse keuken maar ook een mooie plant met een mediterrane uitstraling, en een plant die tijdens de bloei veel bijen en hommels lokt. De benaming kan nog wel eens wat verwarrend zijn: oregano, marjolein, majoraan, echte marjolein, wilde marjolein, etc. Let op de Latijnse naam is Origanum vulgare voor het officiële keukenkruid, al zie je steeds vaker bijvoorbeeld Origanum dictamnus (hop-marjolein) in mooie en lekkere rassen. Lees vooral de beschrijving van een plant die je koopt, en ruik aan de blaadjes voor een ras dat je lekker en/of mooi vindt. Oregano heeft een sterke, warm kruidige geur en smaak, je hebt er maar weinig van nodig in een gerecht.

Wanneer zaai ik oregano?

 • Maart – april
 • Kiemt 1-2 weken

Oregano kun je prima zelf zaaien, in het voorjaar (rond maart/april) kiemen de zaden bij kamertemperatuur binnen 1 tot 2 weken. Je kunt ook steeds vaker planten van mooie en/of lekkere rassen kopen in tuincentra, met een lange bloei in roze of lila tinten, of de hop-marjolein die wat lager blijft en de hele zomer bloeit met op hop-bellen gelijkende bloempjes.
 

Waar zaai ik oregano?

 • Zon
 • Volle grond of pot

Oregano is een mediterraan kruid: ze staat graag in de volle zon, in vrij droge grond. Om die reden is oregano ook zeer geschikt voor in een pot of verhoogde bak, zeker in tuinen met vaste, natte kleigrond. De planten worden uiteindelijk zo’n 30 tot 60 centimeter hoog, afhankelijk van de soort en het ras.
 

Hoe zaai ik oregano?

 • In potje
 • Kamertemperatuur
 • Luchtige grond
 • Vanaf eind april naar buiten
 • Volle zon

Als je oregano wilt zaaien zaai haar dan voor in potjes, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 weken. Gebruik een potgrond die je luchtig en waterdoorlatend hebt gemaakt door er 1/5e deel grof zand door te mengen. Zaai 3 tot 5 zaden in een potje van 9 x 9 centimeter, bedek de zaden met niet meer dan een dun laagje (0,25 cm) grof zand of vermiculiet. De zaailingen mogen uitgeplant worden wanneer ze groot genoeg zijn, bij voorkeur vanaf eind april, wanneer de kans op serieuze nachtvorst al wat kleiner wordt.

Zorg bij het uitplanten voor een goede afwatering en geef haar een plekje in de volle zon. Als je haar in pot wilt houden is een medium pot met een doorsnede van ongeveer 25 tot 30 centimeter groot genoeg (afhankelijk van soort en ras). Zorg ook dan ook voor een luchtig en zanderig potgrondmengsel voor een goede afwatering.
 

Hoe verzorg ik oregano?

 • Beetje bijvoeden
 • Soms droog, soms water geven …

Oregano heeft niet veel voeding nodig maar kan ook niet helemaal zonder. In potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, daarna zul je wel wat voeding moeten gaan geven, maar een kleine tot gemiddelde hoeveelheid kruidenmest is wel genoeg. Ook in de volle grond kun je wat voeding geven, en dat doe je bij voorkeur in de vroege lente en nogmaals in de vroege zomer.

Oregano houdt van een droge grond maar kan zeker niet zonder water; in de maanden dat ze groeit en bloeit heeft ze regelmatig water nodig, maar mag niet nat blijven staan (vandaar het zanderige potgrondmengsel zodat een teveel aan water makkelijker weg kan sijpelen). Juist in haar rustmaanden (van oktober tot maart) staat ze graag zo droog mogelijk. In de wintermaanden geef je dus nooit water, ook niet als de grond in de pot er droog uit ziet.

Een oregano in pot kun je in de wintermaanden bijvoorbeeld onder een afdakje zetten, of tegen het relatief warme huis, ook dat is vaak gelijk wat droger.  
 

Hoe oogst ik oregano?

 • Als plant groot genoeg
 • Eind feb knippen tot op de grond

Je oogst de blaadjes wanneer je wilt, mits de planten groot genoeg zijn, en er genoeg takjes met blaadjes over blijven om voor nieuwe groei te zorgen. De kleine blaadjes zijn zacht, je kunt ze niet lang bewaren, oogst ze zo kort mogelijk voor het gebruik in de keuken.

In de herfst zal de plant bovengronds afsterven. Knip rond eind februari de dode takken tot op de grond toe weg, dan kunnen de nieuwe stengels weer uit gaan lopen en kun je vanaf ongeveer april weer gaan oogsten.

Tekst en beeld: Diana Stek

 

Meer in deze categorie