Regentonnen: 8 vragen en antwoorden

Regentonnen: 8 vragen en antwoorden

Het is zonde om regenwater in het riool te laten lopen. Veel beter is het om het op te vangen. Bijvoorbeeld in een regenton. Heb je nog geen regenton? Schaf er dan een aan, dan heb je altijd (zacht) water voor je planten bij de hand. 8 vragen en antwoorden over het nut en gebruik van een regenton in je tuin of op het balkon.

1. Hoe lang duurt het voordat je een regenton hebt terugverdiend?

Kraanwater is in ons land goedkoop, het duurt dus heel wat jaren voordat je de aanschaf van een regenton eruit hebt. Met een gemiddeld dak en een ton van 200 liter bespaar je op jaarbasis ongeveer 7000 liter kraanwater (dit is nog geen € 10,- per jaar). Het hangt natuurlijk ook af van de aanschafprijs van de regenton. Voor zo’n € 60,- heb je een gewone ton van kunststof. Een wijnvat met dezelfde inhoud kost circa € 130,-. Bij echte
’designtonnen’ duurt het uiteraard langer voordat je je aankoop hebt terugverdiend.
Maar ook het milieu-argument speelt een rol. Kraanwater moet worden gezuiverd en getransporteerd via leidingen en dat kost energie. Dit voorkom je als je regenwater uit eigen ton gebruikt. Verder is regenwater zachter dan kraanwater en daar varen planten wel bij, vooral soorten die een hekel hebben aan kalk.

Regentonnen: 8 vragen en antwoorden Een regen- of vulautomaat voorkomt dat de ton overstroomt en een regenwater-bladfilter houdt het water schoon

2. Hoe voorkom je dat een regenton overstroomt?

Door het aansluiten van een zogenaamde regenautomaat (foto) voorkom je dat de ton overstroomt. Een regenautomaat is een T-stuk dat in de regenpijp wordt gemonteerd. Is de ton vol, dan zorgt de regenautomaat ervoor dat het water wordt afgevoerd via de regenpijp op het riool. Een regenautomaat wordt ook verkocht onder de naam vulautomaat en kost € 10,- tot € 30,-. Je kunt ook meerdere regentonnen aan elkaar koppelen, hiervoor zijn speciale verbindingssets te koop.

3. Behalve regenwater komt er ook veel vuil in mijn regenton terecht. Is daar iets tegen te doen?

Er zijn speciale regenwater-bladfilters, die voorkomen dat er bladeren en dergelijke vanuit de regenpijp in de ton belanden. Ze kosten ruim een tientje. Een nylonkous aan het uiteinde van de hemelwaterafvoer functioneert ook en is een goedkoop alternatief.

4. Gaat het water in de ton niet stinken?

Stilstaand water kan inderdaad onaangenaam gaan ruiken wegens gebrek aan zuurstof en bacteriën. Voor de tuin en voor de planten maakt dat niet uit, maar het is wel vervelend als je op het terras ernaast zit. Houd de deksel op de ton, dat scheelt. Maar het is vooral belangrijk de ton op een schaduwrijke plaats neer te zetten, dan treedt er minder algengroei op. Reinig de regenton eenmaal per jaar (bijvoorbeeld na de winter) met een harde borstel en verwijder afvalresten.

5. Is een regenton een alternatief voor regenwaterberging?

Met regenwaterberging worden voorzieningen bedoeld om regenwater tijdelijk of langdurig vast te houden. Hoe meer regenwater we opvangen in de tuin, des te beter het is. Zo wordt voorkomen dat het riool bij hevige stortbuien - die vanwege de klimaatverandering steeds meer voorkomen - overstroomt. Maar een regenton levert hiervoor slechts een minimale bijdrage. Als het stevig begint te regenen, zit de ton vaak al snel vol en is er geen extra ruimte meer om regenwater op te slaan. Wel kun je het overtollige water dat niet in de ton past, in de tuin laten lopen. Een manier om dit te doen, is via een afvoergoot (molgoot) naar een stukje tuin waar je bijvoorbeeld moerasplanten neerzet.

6. Moet je je regenton per se voor de winter leeg laten lopen?

Dat is wel zo veilig, want water dat bevriest zet uit en kan de ton beschadigen. Jammer genoeg is het juist in het voorjaar vaak vrij droog en dan kun je het water in de regenton goed gebruiken. Sommige regentonbezitters nemen de gok en laten hun ton gedeeltelijk leeglopen. Of ze leggen er een bal of plastic flessen in die de druk op moeten vangen. Veel regentonnen worden standaard met een kraantje geleverd. Om een ton helemaal leeg te kunnen laten lopen, moet dit kraantje zo laag mogelijk worden gemonteerd. Plaats een regenton bij voorkeur op een verhoging (bijvoorbeeld op een stapel grote terrastegels, zodat je een emmer of gieter onder de kraan kunt zetten. Sommige fabrikanten leveren bijpassende onderstukken (voet). Meestal zijn die van kunststof, maar er bestaan ook voeten van gietijzer of hout.

7. Water in een regenton staat stil. Trekt dat geen muggen aan?

Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd. Verder schijnt een handje houtskool in een stoffen zakje dat je in de ton hangt, te helpen. Een andere tip die tuiniers-met-regentonnen elkaar geven is een scheutje zonnebloemolie in de ton doen. De muggen die uit de eitjes komen kunnen dan niet naar de oppervlakte zwemmen, waardoor ze verdrinken.

8. Is water uit een regenton ook bruikbaar voor andere doeleinden dan de tuin?

Regenwater is niet geschikt als drinkwater! Ook voor het wassen van de auto is het niet aan te raden, onder andere omdat er algendeeltjes in kunnen zitten. Je zou je stoep ermee kunnen boenen, en er een gietertje mee vullen voor de kamerplanten kan natuurlijk ook.

Foto’s: www.kunststofregenton.nl, GAP Photos