Zelf moestuinbakken maken

Zelf moestuinbakken maken

Bij de Groei & Bloei inzending van de Floriade 2022 plaatsten we moestuinbakken bij ons Tiny house, die we vervolgens vulden met eetbare bloemen en planten. Eddy Reynders maakte de bakken en beschrijft hier hoe hij te werk ging. Vind je het leuk om ook zulke bakken te maken? Gebruik dan gerust Eddy's werkbeschrijving en zijn tips en tricks!

Speciale vorm

Om bij de vorm van het Tiny house te passen ontwierp Vera Greutink voor Groei & Bloei de bakken en maakte het beplantingsplan. De bakken lopen taps toe van 80cm tot 110cm. De lengte van de bakken is 190cm.


Benodigde materialen voor 2 moestuinbakken:

  • 10 geschaafde planken Douglas hout van 3 meter lang 19,5cm breed, 2,6cm dik.
  • Gezaagd in: 8 planken van 190cm, 8 planken van 110cm en 8 planken van 80cm. Voor de hoekstukken: 16 plankjes van 39cm (wil je de bak op ‘pootjes’ die je bijvoorbeeld een stukje ingraaft, maak deze hoekstukken dan iets langer). 
  • De restjes hout gebruikte ik om na te gaan of het hout splijt bij het schroeven en of voorboren helpt. 
  • Dunne, verzinkte hout schroeven van 4 en van 8cm. Neem schroeven die makkelijk in hout glijden.
  • Een simpele accuschroefmachine op de stand ‘doorslaan’ werkt goed.


Werkwijze:

Om te zorgen dat de bovenkant van de bak vlak blijft, zetten we het geheel ‘op de kop’ in elkaar. Daarvoor heb je wel een vlakke ondergrond nodig. Je kunt ook een van de planken gebruiken om de bovenkant op te laten steunen als je ze aan elkaar schroeft. 

  1. Begin met de zijkanten. Schroef 2 restjes plank aan elkaar als dikte maat, dan hoef je niet meer te meten.
  2. Zet 2 zijplanken (die van 80 respectievelijk 110cm) aan elkaar vast met 2 kleine plankjes. Schroeven van 4 cm. Zorg dat deze kleine plankjes 2 plankdikten uitsteken in het verlengde van de zijplanken! Schroef de planken van 190cm een voor een in de zijschotten. Schroeven van 8cm direct in de zijplanken (die van 80 en 110cm).
  3. Maak af door de kleine plankjes tegen de hoek van de lange planken te plaatsen. Zorg dat ze zo goed mogelijk aansluiten tegen de kleine plankjes, die de zijplanken bij elkaar houden. Gebruik de schroeven van 4cm om de kleine plankjes op de lange plank te bevestigen en de schroeven van 8 cm om de kleine plankjes aan elkaar te bevestigen. Hiermee trek je eventuele kieren recht.


Extra info

  • Douglashout is hardhout en matig duurzaam (klasse 3-4) . Leveranciers schrijven dat het 10 – 15 jaar meegaat, langer als het geïmpregneerd wordt. Het is goed verkrijgbaar en relatief goedkoop. Hout van larix wordt in Europa als Douglashout verkocht als het hier is geproduceerd.
  • Het binnenste van Douglashout is roze-bruin en vergrijst in de loop der jaren, tenzij het behandeld wordt. 
  • Spijkeren en schroeven kan gedroogd hout laten splijten. Splijt het hout ergens zet dan een strategisch schroefje om verder splijten te voorkomen.
  • Niet verzinkte ijzeren spijkers kunnen een blauwe kleur veroorzaken. 
  • Sommige aanbieders zagen het gratis en dan past het ook makkelijk in een gewone auto.
  • Voor een moestuinbak vind ik een wat dikker en ongepolijst hout beter passen dan gladgeschuurd hout. Bovendien kan je hierin makkelijker een lange schroef schroeven zonder dat die eruit steken. 


Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Douglas_(hout) en https://www.avih.nl/bosbasics/kennis-a-z/boomsoorten/douglas

Tekst Eddy Reynders