Ecologisch tuinieren in september

Ecologisch tuinieren in september

September is een prachtige tuinmaand, zowel in de sier- als moestuin. Er is veel moois te zien en kleuren lijken intenser door de septemberzon. Vergeet ook niet dat dit dé maand is om te oogsten. Gust Duchamps, tuinbaas van kasteel Hex, deelt zijn ecologische tuinklussen. Oogstmand mee en plukken maar!

De nazomer is begonnen, maar dit zegt niks over de staat van de tuin. Deze is misschien wel op z'n hoogtepunt. Bloeiende dahlia's stelen de show en de fruitbomen hangen vol lekkers. Gust is in zijn nopjes en sjouwt met zijn ladder en oogstmand van boom naar boom op appels te plukken. Gust: "In de boomgaard is september de oogstmaand bij uitstek." Naast genieten en oogsten zijn er ook andere klussen waar Gust mee bezig is. Hij ontdekt alvast nieuwe vaste planten voor volgend seizoen en plant herfst- en wintergroenten uit in de moestuin.

Ecologisch tuinieren in september

Appels oogsten

"We halen de plukladder en fruitkorf van stal; in de boomgaard is september de oogstmaand bij uitstek. Trek nooit zomaar een appel van de boom! Doe het met een draaiende beweging, terwijl je de appel even opheft, dan komt het steeltje vanzelf los van de twijg. Komt de appel niet meteen los, dan is hij nog niet plukrijp. Let er vooral op dat de vruchtdragende twijgen niet mee afscheuren, want daar zit de aanzet van het steeltje aan voor de appelen van volgend jaar."

Ecologisch tuinieren in september

Zaden oogsten

"Eén van de onze ecologische principes is om zoveel mogelijk zaden zelf te oogsten. Dat gaat erg goed met alle peulgewassen. Ik dop de droge peulen van de reukerwt en bewaar de zaden droog en vorstvrij in een blikken doos. Deze kunnen volgend jaar gezaaid worden."

Ecologisch tuinieren in september

Vaste planten uitproberen

"Ik ontdek nieuwe planten zoals bijzondere selecties van Helenium, Heliopsis, Kniphofia en Crocosmia. September is een prima maand om vaste planten te planten, maar voorlopig heb ik geen tijd. Ik zet de plantjes in de wacht in de platte bak. In oktober krijgen ze een vaste plek in de borders, op het moment dat ik de andere vaste planten scheur."

Ecologisch tuinieren in september

Wintersalades planten

"Het is tijd om de voorgezaaide herfst- en wintergroenten van de platte bak naar de moestuin te verhuizen. We kweken andijvie, radicchio, Cicoria Castelfranco en Aurelia, een Italiaanse andijvie die wat lijkt op een paardenbloem, maar met groter blad en dikkere ribben. Een excellent ras om te stoven. Bij het verspenen licht ik de plantjes met een kleine vork uit de bak. Ik houd alleen de beste planten over. Het loof knip ik tot de helft in, tegen de verdamping, en ik laat de wortels in een kom letterlijk 'aanmodderen'. Daarna plant ik ze uit, met een pootstok."

Tuinklussen

Elke maand staan er specifieke tuinklussen bij Gust op de planning. Hij is dan ook het hele jaar zoet met kleine, maar ook grotere klussen. Hij deelt zijn ecologische manier van tuinieren graag met andere tuinliefhebbers en hoopt dat zij hier iets van kunnen leren.

Benieuwd naar alle andere tuinklussen van de maand september op onze website? Klik hier.
 

Groei & Bloei Tienpuntenplan

Tuinieren in de toekomst. Daarbij is het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren en sluit aan bij de filosofie van Gust.

Bekijk alle punten

Met eigen ogen zien?

Vind bezoekinfo op www.hex.be of neem een kijkje op de Instagrampagina van het kasteel: @hex_gardens.