Stappenplan hanging basket beplanten (advertorial)

Stappenplan hanging basket beplanten (advertorial)

Een hanging basket is een leuke en veelzijdige manier om je tuin of balkon op te fleuren. Wij helpen je op weg bij het beplanten van de mand.

Dit artikel is een samenwerking met Dezaden.nl

Materiaal hanging basket

Hout, gietijzer, metaal of kunststof … Met een hanging basket kun je alle kanten op. Welk materiaal je kiest, maakt in principe niet zo heel veel uit. Houd er alleen wel rekening mee, dat donkere kunststof meer warmte vasthoudt dan bijvoorbeeld de klassieke metalen mand met een inleg van kokosvel.

De locatie van de hanging basket is ook van belang. Je kunt de mand op veel plekken kwijt, denk bijvoorbeeld aan het balkon, de schutting of onder de pergola. Maar zorg ervoor dat hij in ieder geval een groot deel van de dag van het zonlicht kan genieten. Zorg er ook voor dat de mand uit de wind hangt. De hanging basket heeft al veel water nodig en door de wind kan hij nog sneller uitdrogen.

In principe kun je vanaf medio mei je hanging basket ophangen. Dan is IJsheiligen voorbij en is de kans op vorst erg klein.


Geschikte planten voor hanging basket

Qua beplanting kun je met de hanging basket alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld per seizoen een andere samenstelling kiezen of in het voorjaar en de zomer kiezen voor enkel bloeiende planten. In principe zijn vrijwel alle hang- en perkplanten geschikt voor de hangmand. De volgende planten zijn populair in een hanging basket:

  1. Campanula
  2. Lobelia
  3. Petunia
  4. Helichrysum
  5. Viooltjes

Maar ook worden tegenwoordig groentes in baskets gezaaid zoals bonen, veldsla, sla- melange, rucola of mini paprika’s en aarbeiden.
 

Verzorging hanging basket

Voor de hanging basket kun je het beste een goede potgrond gebruiken. Kies bij voorkeur voor een potgrond voor potten en bakken. Deze is speciaal voor dit soort bestemmingen samengesteld.

De potgrond in een mand droogt snel uit. Heel handig om aan de grond toe te voegen zijn gelkorrels, die het water langer vasthouden. Je kunt de mand verder bedekken met mos of spagnum; ook dit houdt het water langer vast.

Je moet de basket vrijwel dagelijks water geven om te voorkomen dat deze uitdroogt; op warme zomerdagen zelfs wel twee keer per dag. 

Planten in een basket hebben ook behoefte aan extra voeding. Geef de mand daarom wekelijks plantenvoeding.


Bloeiende bol

De echte liefhebber kan zijn hanging basket ook vanaf de onderkant beplanten. Je kiest dan voor de traditionele draadmand, waar je een kokosvel in legt. Maak wat gaten in het kokosvel en steek hier de planten doorheen. Het resultaat is een grote, bloeiende bol. Als je de hanging basket in zijn geheel beplant, staan er nog meer planten op een kleine oppervlakte en moet je (zeker in de zomer) dagelijks twee keer water moeten geven.


Onderhoud hanging basket

Om je bloeiende hanging basket lang mooi te houden, verwijder je regelmatig dode bladeren en uitgebloeide bloemen. Knip daarnaast uit de kluiten gewassen planten iets terug.


Stappenplan hanging basket maken

1. Kies welke mand je wilt gebruiken. Kies je voor een draadmand? Bekleed deze met een kokosinlegvel. Zit er plastic in de mand? Knip hier dan enkele gaten in, zodat het water goed weg kan lopen.

2. Vul de mand deels met potgrond.

3. Zet de gekozen planten in de mand.

4. Breng potgrond rondom de kluiten aan en druk deze goed aan. Vul de mand niet tot de rand met potgrond maar zorg voor een gietrand van 1-2 cm.

5. Hang de mand op en geef water. De eerste keer moet je extra veel water geven om ervoor te zorgen dat de hele mand genoeg water op heeft genomen. Zorg voor een stevige muurhaak of wand pen die de basket ook kan dragen met vol gewicht na water geven.

Voor benodigdheden voor de hanging basket en andere nuttige en leuke tuinartikelen kijk op Dezaden.nl

Stappenplan hanging basket beplanten (advertorial)