5 tips voor een gezonde klimroos

5 tips voor een gezonde klimroos

Ter ere van vijf jaar Groei & Bloei Nationale Tuinweek is er in 2018 een nieuwe (klim)roos naar Groei & Bloei vernoemd: Rosa 'Groei & Bloei' een bloeirijke, witte rambler, die al meerdere prijzen op zijn naam heeft staan! Hoe houd je deze en andere klimrozen gezond en mooi? 5 tips van rozenveredelaar Marco Braun voor het planten, snoeien en verzorgen van een klimroos!

De man achter Rosa ‘Groei & Bloei’ is veredelaar Marco Braun. Marco heeft al enige tientallen nieuwe rozen op de markt gebracht; van kleine struikroosjes en groot- en kleinbloemige heesterrozen tot ramblers (klimrozen). En dat terwijl hij pas dertien jaar bezig is met het veredelen van rozen. Daarbij moet je bedenken dat het na een kruising minimaal zeven jaar duurt voordat een nieuwe roos op de markt komt. Hij geeft hier zijn vijf tips voor het verzorgen en snoeien van een klimroos.

Klik hier voor een filmpje over het snoeien van een klimroos

1. Planten klimroos

Een goede start is het halve werk! Zet de roos het liefst een beetje zonnig en op goed vochtdoorlatende grond. Voeg wat zwarte grond of potgrond aan het plantgat toe. Bedenk dat de plant 2 meter hoog kan worden, dus zet hem tegen een muur, een rek, een pergola
of iets dergelijks. Geef in het begin voldoende water. Laat de plant het eerste jaar lekker groeien. Je zal merken dat de takken goed buigbaar zijn als je ze moet leiden. Geef alleen bij droog weer wat extra water.

2. Bemesten klimroos

Bemest twee keer per jaar: in april en in juni/juli. Meng een beetje langzaam
werkende organische meststof (bijv. van DCM) door de grond bij de roos. Speciaal
voor rozen is er mest beschikbaar met een hoog gehalte aan kalium en stikstof.

3. Luizen in klimroos

Luizen zoeken nog weleens rozen op om zich te voeden met de plantensappen.
Zelf spuit ik ze er met een harde waterstraal vanaf en herhaal dat na een paar dagen. Daarmee kun je ze aardig in bedwang houden.

4. Snoeien klimroos

Start het tweede jaar met snoeien. Dit is elk jaar hetzelfde. In maart snoei je de tweejarige takken op twee ogen van de hoofdstam terug. Houd de eenjarige takken zo lang mogelijk; haal alleen de dode punten eraf. In augustus, na de bloei, volgt de zogenaamde zomersnoei: takken met uitgebloeide bloemen knip je terug tot op het eerste zevenblad,
in het najaar krijg je dan een rijkere tweede bloei. Als je de bloemen laat zitten, volgt er ook een tweede bloei, maar iets minder rijk. Je krijgt dan wel weer meer bottels. Het is dus maar net waar je meer van houdt.

5. Opslag

Knip opslag (scheuten die uit de onderstam groeien) bij geoculeerde rozen weg. Soms lijkt het opslag, maar is het een scheut van de roos zelf. Hulpmiddel is dat opslag meestal horizontaal van de stam af groeit en scheuten van het rozenras meestal omhoog.

Tekst: Hester van Gent
Beeld: Belle Epoque
Uit Groei & Bloei mei 2018 (het hele artikel kun je hieronder downloaden)