Voorkom muggenoverlast

Voorkom muggenoverlast

Een van de grote ergernissen van lekker in de tuin of op het balkon zitten is de mug. Gezoem om je hoofd en je bent gestoken voor je er erg in hebt. De kans op muggenoverlast kun je verkleinen door een paar voorzorgsmaatregelen te nemen in je tuin of op je balkon. 

In juli en augustus meeste overlast

In Nederland hebben we ongeveer 35 steekmugsoorten en (gelukkig) hebben we eigenlijk maar van twee soorten last: de gewone huissteekmug en de grote steekmug (door sommigen verward met de Aziatische tijgermug). In juli en augustus zorgen ze voor de grootste overlast.

‘Mensen kweken vaak hun eigen muggen’, zegt Marieta Braks, medisch entomoloog bij het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Dat komt doordat in de tuin of op het balkon vaak stilstaand water is en daar zijn muggen gek op; het is de ideale plek om er eitjes te leggen die in een dag of tien uitgroeien tot een volwassen mug. 

En dan hebben we het over flinke aantallen; een vrouwtjesmug kan elke 2 of 3 dagen wel zo’n 100 tot 150 eitjes leggen! En ze hebben niet eens veel water nodig. ‘In 100 milliliter water, een half kopje, kunnen wel honderd muggen geproduceerd worden.’

Broedplek: let op stilstaand water!

Dus al het water de tuin uit? Zeker niet, zegt Braks. ‘Wij zijn voor een watervriendelijke, maar wel muggenvrije tuin. Het is belangrijk dat je in een tuin water vasthoudt en water verzamelt, maar je moet opletten dat je geen broedplek voor muggen creëert.’

De plekken waar je op moet letten zijn onder meer vijvers, fonteintjes, waterbakjes voor vogels en honden, parasolvoet met water, allerlei potten en gieters waar water in blijft staan en regentonnen. Wat kun je doen om te voorkomen dat muggen daar hun eitjes leggen? Marieta Braks geeft een aantal tips.

Tips muggenoverlast voorkomen

Vijvers

Een vijver met vissen of amfibieën houdt de boel in balans; ze eten de muggenlarven op. Ook een goede kwaliteit water is belangrijk. Een vijver met weinig zuurstof en veel algengroei is aantrekkelijk voor muggen.

Fonteintjes en andere waterornamenten

Om te voorkomen dat het water stilstaat moet je het fonteintje dag en nacht laten werken; slecht voor duurzame energie, maar goed om muggenoverlast te voorkomen. Je kunt ook chloor in het water doen, al groeien er dan geen waterplantjes.

Parasolvoet

Veel parasolvoeten worden gevuld met water. Als het een afgesloten geheel is, is er geen probleem. Als er een opening ontstaat als de parasol eruit wordt gehaald, wrijft de mug in zijn pootjes: een nieuwe broedplaats. Vul de voet met zand.

Ververs stilstaand water

Water dat zich verzamelt in losse potten, bakjes en gieters gooi je het best elke twee weken leeg.

Voorkom muggenoverlast

Regenton

Een goed initiatief om water op te vangen en te verzamelen in een regenton. Zorg wel dat er een deksel op zit die afsluit en dat de aansluiting met de regenpijp geen ruimte overlaat. Regelmatig de ton leeg- en schoonmaken is ook verstandig.

Bloempotten, vogelbadjes, drinkbakjes, schoteltjes, kruiwagens, gieters, afdekzeilen

Na een flinke regenbui staat er vaak een laagje water in bijvoorbeeld een schoteltje onder een bloempot of op een afdekzeil van een zwembadje, haardhout of tuinmeubelen. Gooi dit minstens elke week leeg of om en geef muggen geen kans om hun larven te laten ontpoppen.

Voorkom muggenoverlast