Zaden bestellen van Thalictrum en winterzaaien

Zaden bestellen van Thalictrum en winterzaaien

Wil je aan de slag met winterzaaien van Thalictrum of andere vaste planten? Giny de Jong geeft een stappenplan voor winterzaaien. Zij begon een kleine hobbykwekerij in het Overijsselse Aadorp. Inmiddels gaat het er professioneel aan toe. Giny deelt haar ervaringen en geeft praktische tips. En bij Groei & Bloei kun je nu zaden bestellen van Thalictrum om direct aan de slag te gaan. Oktober is de beste maand voor winterzaaien.

Vaste planten zaaien

Probeer eens vaste planten te zaaien. Eigenlijk gaat dit makkelijker dan het binnen voorzaaien van eenjarigen. Vaste planten zaai je vóór de winter en je zaait ze buiten: winterzaaien.

Vaste planten bloeien in het voorjaar, de zomer of het najaar. De plant loopt uit, bloeit, wordt bevrucht door bijen, hommels en andere insecten of door de wind, vormt zaad en gaat dan in winterrust. Normaal valt het zaad dan op de grond, er waait zand of blad overheen en in het voorjaar ontkiemen de zaden die op een gunstige plek zijn gevallen. Toch zul je in de meeste tuinen niet veel zaailingen aantreffen: de tuin is te vol, het blad wordt weggehaald of er wordt geschoffeld. Bij het winterzaaien bootsen we de natuur na en maken we de omstandigheden zo ideaal mogelijk om meer kans op succes te hebben.

Zaad oogsten 

Begin met het oogsten van de zaden. Wacht tot de uitgebloeide bloemknoppen verdroogd zijn en de zaden rammelen. Neem dan een bakje of papieren zakje en schud de zaden erin. Zorg dat ze helemaal droog zijn voordat je ze in een papieren envelop doet. Schrijf de naam van de plant op de envelop. Let hierbij wel op het volgende: niet alle planten komen soortecht terug uit zaad. Dat kan het geval zijn als het om een kruising gaat, dat wil zeggen een plant die is ontstaan uit verschillende ouders. In dat geval heb je grote kans dat de planten die voortkomen uit de zaden anders zijn dan de moederplant. Maar dat kunnen ook hele mooie exemplaren zijn! En natuurlijk kun je ook altijd zaden kopen.

Wil je een video zien over zaden oogsten en schonen?

Winterzaaien stap-voor-stap

Het zaaien doe je in oktober, dat is de beste maand. Het is nog een beetje warm, soms wat vochtig. Bij sommige zaden is de zaadhuid erg hard en is een langdurige afwisseling van warmte, vocht en kou noodzakelijk om deze huid te doorbreken.

  1. Neem verse zaden! De kans op succes is daarmee het grootst. En het is nogal frustrerend als je een hele winter hebt gewacht en er ontkiemt niets.
  2. Ik gebruik altijd terracotta potten. Die zijn poreus en laten vocht door, zowel van buiten naar binnen als vice versa. Vul de potten met zaai- en stekgrond. Deze grond is goed doorlatend en bevat geen voeding. Dat is ook niet nodig, de zaden bevatten in het begin nog voldoende voeding voor het kiemplantje.
  3. De grond moet tot ongeveer een centimeter onder de rand van de pot komen en licht worden aangedrukt. Zaai de zaden. Zaai dun, anders krijg je enorm veel zaailingen.
  4. Dek de zaden af met een laagje fijn grit. Niet te dik, maar voldoende om de hele bovenkant te bedekken. Het grit zorgt ervoor dat de toplaag niet te veel uitdroogt, dat de zaden niet wegwaaien of wegspoelen, en het voorkomt dat vogels of muizen direct zien dat er wat te halen valt.
  5. Label de pot. Ik doe het altijd dubbelop. Ik steek er een label in, waarop ik met een watervaste dunne stift de naam van de plant, een schatting van de hoeveelheid gezaaide zaden en de datum van zaaien zet. Vervolgens schrijf ik met een watervaste stift een nummer op de rand van het potje en noteer ik in een schrift welke plant bij dat nummer hoort. Vogels zijn namelijk gek op labeltjes. 
  6. Graaf dan de pot in, buiten in de tuin, tot een centimeter onder de rand. Eerder zette ik de potten altijd in de koude bak, maar nu staan ze in een randje grond langs de schuur. Er moet wel zon komen, maar het liefst niet de hele dag.
  7. Geef water met een gieter met broes. Daarna mag de natuur haar werk doen. Regen en wind, kou en droogte, alles gaat er een winter lang overheen. En dan, in het voorjaar, als de zon het potje beschijnt en het opeens een paar uur warm is, kan het zijn dat enkele dagen later heel veel zaden in een keer ontkiemen. Je hoeft niet bang te zijn dat ze last hebben van vorst die later nog komt, deze plantjes kunnen best veel hebben.
  8. Laat de zaailingen wat groter worden tot ze minimaal vier blaadjes hebben en goed hanteerbaar zijn. Verspeen ze dan in een zaaitray of in niet al te grote potjes. Hierin komt potgrond waarin wél voeding zit, want dat hebben de plantjes nu nodig. Na een week of zes tot acht, als het potje goed doorworteld is, kun je de planten in de vollegrond zetten. Dit eerste groeiseizoen moeten ze zo groot en sterk worden dat ze daarna de winter in de vollegrond kunnen overleven.Het duurt bij de meeste vasteplanten minimaal een jaar voordat ze gaan bloeien. 

Thalictrum zaaien

Vaste planten die je prima op de hiervoor beschreven manier kunt zaaien zijn thalictrums. Een van mijn favorieten is Thalictrum lucidum (150 cm), met zachtgele, hoge bloempluimen, elegant blad en een lange bloei. Ook de lila Thalictrum aquilegifolium (80 cm), die in mei al bloeit, kun je prima zelf zaaien en hetzelfde geldt voor Thalictrum rochebrunianum (lila, 220 cm) en Thalictrum delavayi ‘Album’ (wit, 150 cm). 

Zaden bestellen van Thalictrum en winterzaaien Thalictrum lucidum

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten 

Tekst en beeld: Giny de Jong
Uit Groei & Bloei oktober 2019

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-