Ad

Tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf ontvangt Sikkens Prize

Tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf ontvangt Sikkens Prize

Sikkens Foundation vraagt met de uitreiking van de Sikkens Prize aandacht voor het belang van kleur in de samenleving. In 2022 gaat de prijs naar de wereldberoemde tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf. Hij laat met zijn kleurrijke tuinen als geen ander de impact van kleur in de samenleving zien en transformeert vergrijsde plekken in prachtige groene oases die tot de verbeelding spreken.

Het bestuur van de Sikkens Foundation heeft de Sikkens Prize 2022 toegekend aan Piet Oudolf vanwege zijn indrukwekkende bijdrage aan de ‘kleurbeleving’ van parken en tuinen over de hele wereld. Van de Gardens of Remembrance en High Line in New York tot het Londense Camden High Line Park en restaurant Noma in Kopenhagen toverde hij onopvallende stukken grond om tot plaatsen van ontspanning, inspiratie en ontmoeting. 

Vanuit Hummelo heeft Piet Oudolf een unieke opvatting en stijl ontwikkeld die niet alleen grote waardering, maar ook gretige navolging geniet. Oudolf laat zien dat verkleurde planten, bruintinten en andere aardse tonen even interessant zijn als heldere, felle kleuren. De tuinen van Oudolf bieden elk seizoen een verrassend en inspirerend kleurenpalet.

Op 2 oktober werd de Sikkens Prize aan Piet Oudolf uitgereikt in Museum Voorlinden. Piet Oudolf ontvangt met de Sikkens Prize een bedrag van 25 duizend euro. Het prijzengeld schenkt Piet Oudolf aan het Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds, met als doel mensen te helpen om hun eigen vergroeningsprojecten te realiseren. 

Vergroening stedelijke omgeving

Asfalt, tegels en stenen. In de stad lijkt grijs vaak een noodzakelijk kwaad, maar in veel gevallen kan grijs makkelijk plaatsmaken voor groen; niet alleen in de vorm van parken, stadstuinen en groene daken, maar ook op kleinere schaal, zoals beplanting onder bomen en de aanleg van geveltuinen. Loop door de stad, kijk om je heen en laat je inspireren. Welke vergrijsde plek verdient groen?

Maak kans op financiering van jouw groenproject

Sikkens Foundation roept samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds iedereen op deel te nemen aan Grijs wordt Groen en grijze inspiratieloze plekken in de stad om te toveren tot groene oases. Bijvoorbeeld een granieten speelplein voor kinderen, het braakliggende stuk grond achter jullie huis, de grijze muur van jullie flat? Of zie je waar een gezamenlijke moestuin of een park bovenop een dak kan komen? Meld jouw groenproject aan en maak kans op financiering. Ook als je al bezig bent met een vergroeningsplan kun je meedoen.

Kans op financiering maken plannen die braakliggende of vergrijsde terreinen omvormen tot een groene omgeving. De Grijs wordt Groen campagne stimuleert vergroening en biodiversiteit in de stad én de sociale cohesie en onderlinge betrokkenheid in de buurt. Projecten waarin kleur een belangrijke rol speelt hebben een streepje voor.

Aanmelden Grijs wordt Groen

Aanmelden van een vergroeningsproject kan vanaf 29 september 2022 tot eind januari 2023. In het voorjaar van 2023 worden de winnaars van Grijs wordt Groen bekendgemaakt. De meest inspirerende vergroeningsprojecten ontvangen een bedrag van maximaal 5.000 euro voor de realisatie van het project.

Meld jouw groenproject aan op de website Sikkensprize.

Over de Sikkens Prize

De Sikkens Prize is één van de oudste onafhankelijke prijzen in Nederland en wordt om de paar jaar door de Sikkens Foundation toegekend aan kunstenaars, vormgevers, architecten, instellingen of bedrijven. Met deze eigenzinnige en onafhankelijke prijs werpt de stichting licht op het belang ende impact van kleur in de samenleving via de uitzonderlijke hoge kwaliteit en het baanbrekende en transformerende werk van de prijswinnaars. In 2022 wordt de Sikkens Prize uitgereikt aan tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf. 
 

Meer in deze categorie