Welke objecten kun je er vinden en wat symboliseren zij? Remco Bouchier, groenbeheerder van de tuin, legt het uit ...
Tekst en beeld: Caroline Piek
Uit: Groei & Bloei april 2019
Mossen
Landgoed Clingendael heeft een vrij zure bodem; een ideale plek voor mossen. Je komt hier wel vijftig verschillende soorten tegen, zoals gaaf buidelmos (Calypogeia muelleriana) en fijn laddermos (Eurhynchium praelongum). Dit bijzondere tapijt maakt de tuin waardevol en heel kwetsbaar. Om die reden krijgt het mos speciale aandacht van de tuinman. Op handen en voeten probeert hij vergrassing tegen te gaan. Als we bomen moeten vervangen, wordt het mos met alle zorgvuldigheid tijdelijk weggehaald. Staat de boom weer op zijn plek, dan leggen we het mos terug.
Eikenpaadje
De eiken langs het eikenpaadje zijn niet typisch Japans, maar vervullen wel een heel belangrijke functie in de tuin. Het dichte bladerdek van de bomen zorgt ervoor dat de kwetsbare moslaag niet te veel zonlicht krijgt. Het kaarsrechte eikenpaadje is een creatieve uitspatting van freule Daisy. Normaal kom je binnen een Japans tuinontwerp vooral slingerende paadjes tegen. Bij elke bocht bieden zij telkens een nieuwe blik op de tuin. Dat staat symbool voor ons eigen levenspad.
Zelf kijken
Vanwege de kwetsbaarheid is de Japanse Tuin slechts acht weken per jaar geopend, namelijk tijdens de voorjaarsbloei en in de herfst, als de Japanse esdoorns op hun mooist zijn. Er mag steeds maar een beperkte groep mensen aanwezig zijn in de tuin; op drukke dagen zijn wachtrijen geen uitzondering. Voorjaar 2019: open van 27 april tot en met 10 juni, van 9 tot 20 uur. Najaar 2019: open van 12 tot en met 27 oktober, van 10 tot 16 uur. Buiten deze tijden is de tuin niet te bezoeken, ook niet op afspraak. Kijk voor meer info op www.denhaag.nl.