Zelf vaste planten zaaien en zaden bestellen

Zelf vaste planten zaaien en zaden bestellen

Niet alleen een- en tweejarigen, ook vaste planten kun je opkweken uit zaad. Het verschil is alleen dat de kiemtijd van vaste planten flink kan variëren. Esther en Joke van Festina Lente tuin vertellen je in dit artikel over het zaaien van vaste planten zoals wildemanskruid, vaste Lathyrus, heemst en Cephalaria. Aan de slag? Je kunt meteen zaad bestellen!

Buiten zaaien

Niet alleen een- en tweejarigen, ook vaste planten kun je opkweken uit zaad. Het verschil is alleen dat de kiemtijd van vaste planten flink kan variëren. Sommige zaden blijven zelfs jarenlang in rust en ontkiemen pas na een flinke bosbrand. Gelukkig is het overgrote deel van de vaste planten niet zo gecompliceerd: een winter in de buitenlucht onder een afdakje, beschermd tegen hongerige vogels of vraatzuchtige muizen, is voldoende. Bedenk dat ook voor vaste planten geldt dat je het beste zaait met vers zaad. Met name voor schermbloemigen is dat nogal een dingetje want de kwaliteit van dat zaad kan snel teruglopen. Kortom: wacht niet te lang met zaaien en laat het zaaisel gerust buiten staan. Je staat versteld als op een warme lentedag, na een vorstperiode met sneeuw, opeens de eerste kiembladen verschijnen.

Zelf vaste planten zaaien en zaden bestellen

Althaea officinalis of heemst

Heemst is een vaste plant die veel weg heeft van een stokroos. De plant groeit uit tot wel 1,5 meter hoog. De bloemen zijn wit en een stukje kleiner dan die van stokrozen. Het zijn langlevende planten die niet al te veel eisen aan de grond stellen. Een plekje in de zon is fijn, maar halfschaduw kan ook nog wel. De zaden zitten dicht bij elkaar in kleine bolletjes.
Beeld: iStockphoto

Zelf vaste planten zaaien en zaden bestellen

Pulsatilla vulgaris

Wildemanskruid bloeit al vroeg in het seizoen in de kleuren blauw, wit of rood. Ze combineren mooi in de vroege voorjaarsborder met tulpen en muurbloem. Vanwege de vroege bloei zijn ze geliefd bij de bestuivers. De bloemen zijn opvallend groot en na de bloei verschijnen charmant warrige pluizenbolletjes die nog heel lang aan de plant blijven. Pulsatilla houdt van zon en kan prima droogte verdragen.
Beeld: Imageselect

Zelf vaste planten zaaien en zaden bestellen

Lathyrus vernus

Deze niet-klimmende, vaste Lathyrus bloeit vroeg in het voorjaar. Ze staan graag wat vochtig en kunnen ook schaduw verdragen. De vlinderachtige bloemen verschijnen rond april en de bloei houdt vrij lang aan. Wacht met het oogsten van de zaden tot de peulen rijp zijn, op dat moment barsten de peultjes open en krullen ze grappig op. De kiem laat vaak even op zich wachten.

Zelf vaste planten zaaien en zaden bestellen

Cephalaria gigantea

De naam zegt het al, deze plant kan uitgroeien tot een gigant. Op de kwekerij bereikt hij gemakkelijk een hoogte van 2,5 meter. De bloemen zitten qua kleur tussen geel en wit in en
verschijnen rond juni. Insecten zijn er dol op! De uitgebloeide bloeiwijzen blijven lang aan de plant en zijn ook in de winter nog erg decoratief. Geef hem wat ruimte en zet hem in de zon.
Beeld: Gapphotos

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Uit: Groei & Bloei juli/augustus 2021
Tekst: Esther Schonenberg

Je kunt Festina Lente ook bezoeken: 
Kwekerij Festina Lente tuin
1e Mientlaan 13 in Katwijk
www.festinalentetuin.nl


Zaaitips vaste planten

  • Zaai in wat diepere potten, dan droogt de zaai- en stekgrond minder snel uit. Terracotta potten kun je ook ingraven.
  • Vul de potten tot iets onder de rand.
  • Kies een plek met wat zon.
  • Dek de zaden af met een laagje fijn grit. Fijn gaas helpt tegen de muizen.
  • Eén keer water geven is meestal genoeg, maar voorkom dat het zaaisel uitdroogt.
  • Goed om te weten: planten uit zaad wijken soms af van de oorspronkelijke plant. Hierdoor kunnen verrassende nieuwkomers ontstaan!

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-

Meer in deze categorie