Ad

Ontdek de groene stad van de toekomst

Ontdek de groene stad van de toekomst

Groene steden zijn leefbare steden. Floriade Expo 2022 in Almere toont oplossingen die onze steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken. Met een hoofdrol voor bomen.

Dit artikel is een samenwerking met Floriade Expo 2022

Arboretum Floriade

Schaduw geven, voor verdamping zorgen. Dat is wat bomen doen. Daarmee kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan verkoeling in en van de stad. Daarom spelen ze een nadrukkelijke rol tijdens Floriade Expo 2022 in Almere, dat als thema ‘Growing Green Cities’ heeft. In het arboretum, de groenstructuur van de Expo, wandel je letterlijk door een bijzondere verzameling bomen, planten en bloemen, die allemaal een steentje bijdragen aan een gezonde, groene stad.

Alfabetisch geordend

Het masterplan van de Floriade is ontworpen door architect en stedenbouwkundige Winy Maas. Het zestig hectare grote tentoonstellingsterrein is opgedeeld in 192 rechthoekige vakken. Op deze ‘kavels’ tonen nationale en internationale deelnemers hun nieuwste oplossingen voor de groene en gezonde stad.
Rondom elk kavel is een groenstrook van vier meter aangelegd. De botanische namen van alle bomen en planten binnen zo’n strook starten met dezelfde letter. Dat levert een alfabetisch geordende bomen- en plantenbibliotheek op: het arboretum. Na Floriade Expo 2022 vormt dit arboretum de groenstructuur voor de toekomstige stadswijk Hortus. 
Wat dit arboretum extra uniek maakt, is dat alle bomen, planten en heesters bijdragen aan een groene en gezonde stad. Zo vind je op de eerste kavel bij de letter A de Abies (den). Deze boom is goed in het afvangen van fijnstof en daarmee verbetert hij de luchtkwaliteit. Andere soorten in het arboretum bevorderen de biodiversiteit of helpen op warme dagen de omgeving af te koelen. In 2017 is gestart met de aanplant van het arboretum. Een enorme klus. Het gaat om ongeveer 90.000 heesters, 2.500 bomen in verschillende maten.

Unieke manier

Natuurlijk is er veel meer te zien dan alleen bomen. Wie het Floriade Park betreedt via de Cable Car entrance, kan van april tot en met mei genieten van maar liefst dertigduizend bloeiende eco-tulpen in honderd verschillende soorten. 
Op twaalf plekken verspreid over de Expo staan houten informatiepaviljoens, waar iets wordt verteld over een specifiek onderwerp van de groene stad. Bijvoorbeeld over bijen en vlinders, schone lucht en voedselproductie. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoeveel water een boom verdampt. Hoe? Aan de hand van een apparaatje dat de omtrek van de boomstam meet. Als er veel vocht verdampt uit de boom, zie je dit terug in het krimpen van de stam. Zo maken we dit proces heel inzichtelijk.
Bij meer dan honderd plantenborders staan informatiepanelen die uitleg geven. En ook heeft elke boom een etiket met een QR-code. Als je dat scant, krijg je behalve de naam van de boom ook informatie over de kweker die deze boom gesponsord heeft en lees je welke bijdrage de boom levert aan een groene en gezonde stad.

Floriade Expo 2022 – Almere
14 april tot en met 9 oktober 2022
floriade.com