lezing door: Frans van der Graaf

13 april 2023 t/m 13 april 2023

Geupload door afdeling Zuid-Kennemerland

Frans van der Graaf vertelt ons over: 'Planten en dieren, in en om de vijver'.

Deze lezing gaat niet over de aanleg van een vijver en ook niet over koi-vijvers. Daarover kunt u op internet veel informatie vinden. Deze avond ligt de nadruk op de natuurlijke vijver met vissen, kikkers, salamanders en waterplanten en de problemen die zich hierbij voor kunnen doen. Problemen zoals troebel water, groen water, draadalgen; waterlelies die te groot worden, niet meer bloeien of boven komen drijven; onderwaterplanten die heel de vijver volgroeien of juist dood gaan; reigers, e.d. Alles heeft een oorzaak en voor alles is een oplossing.
Maar er zijn niet alleen maar problemen met de vijver. We kunnen er ook erg van genieten. Je zal op je knieen en met je neus tegen het wateroppervlak moeten kijken om al het dierenleven onder water te kunnen zien. Makkelijker zichtbaar zijn de populaire planten in de vijver als waterlelie, dotterbloem, kattenstaart, snoekkruid en de prachtige zwanenbloem en natuurlijk de uiterst belangrijke zuurstofplanten.
Bij het grotere dierenleven moet u niet alleen denken aan vissen, kikkers, salamanders en de insecten, maar ook reigers, egels, eenden en katten en hoe gaan we daar mee om.
Verder vertelt hij over het onderhoud van de vijver door de seizoenen heen.
Vragen zijn welkom. Frans vertelt graag aan de hand van uw vragen, zodat u straks een helder beeld over de vijver en haar bewoners krijgt. Deze lezing is zowel leerzaam voor degenen die een vijver willen beginnen als voor hen die al een vijver hebben.

    • Locatie
    • Zijlweg 2015CK Haarlem
      2015CK Haarlem
      Noord-Holland