Groei&Bloei WANNEER START HET GROEISEIZOEN????

WANNEER START HET GROEISEIZOEN????

WANNEER START HET GROEISEIZOEN????

Dat dacht ik toen ik begin februari zag dat de gekochte potjes met de kruiden peterselie en selderie er ineens zoveel groener en steviger uitzagen. Kwam het doordat ik wat bio pokon in het gietwater had gedaan?? Of door het lengen van de dagen??? Eigenlijk nooit bij stilgestaan. Begint de lente op 21 maart of wordt het startschot al eerder afgegeven?? Stond het antwoord in mijn werkagenda Het juiste moment?? Daar las ik: rond 2 februari (Maria Lichtmis) komt de aarde tot leven, sap in bomen en planten gaat weer stromen. Het werk op het land en in de tuin kan beginnen. Maria Lichtmis ????

 

Ben gaan zoeken en vond hele leuke wetenswaardigheden, versjes en gezegden over deze dag o.a. deze:

Het was een feest ter ere van moeder aarde en de terugkeer van het licht 

Het wordt lichter; na Kerstmis wordt het daglicht een hanensprong lichter, na Nieuwjaar een hertensprong, en met Maria Lichtmis een heel uur". Vroeger werkten handwerkslieden na de tweede februari alleen nog maar bij daglicht. Ze hielden rekening met het gezegde "Maria blaast het lichtje uit en Michael steekt het lichtje weer aan."

 Maria Lichtmis werd tot in de 17e eeuw ook wel Vrouwendag of Lieve Vrouwendag genoemd (Maria, Onze Lieve Vrouwe). Vanaf de 15e eeuw werden in Amsterdam de burgemeesters op Vrouwendag gekozen. Op die dag was de vrouw belangrijk en mocht zij een man kiezen. In 1887 schreef Pieter Louwerse het gedicht ‘Vrouwendag’, waarin moeder op die dag de baas is. Tuinders beginnen op deze dag altijd met het voorbereidende werk voor de moestuin.

 

In Brabant en België eet men pannenkoeken op Maria Lichtmis. Daarom wordt dit feest ook wel ‘Onze-Lieve-Vrouw-schudt-de-pan’ genoemd. Wanneer je met Maria Lichtmis pannenkoeken at, werd je rijk, zei men vroeger in deze streken. De gewoonte om pannenkoeken te bakken komt voort uit het gebruik om nieuwe boerenknechten, die gewoonlijk begonnen te werken op Maria Lichtmis, koeken te eten te geven tegen de heimwee.

 

Op vrije scholen naast Kerstmis, Pasen en Pinksteren ook een viering van Maria Lichtmis. Maria Lichtmis een (katholieke) feestdag ter vervanging van heidense rituelen en oude tradities, gaat over afsluiten van kerstperiode, reinigen, nieuw licht, start nieuw groeiseizoen.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl