1. Rabarbertaart met noten
Ingrediënten:
- 4 eiwitten
- 200 gram suiker
- 4 eidooiers
- 160 gram bloem
- 500 gram rabarber
- 1/4 liter water
- 1 pakje vanillepudding-poeder
- 100 gram suiker
- 30 gram boter
- 30 gram suiker
- 60 gram hazelnoten, gehakt
- 500 gram slagroom
- 2 pakjes Klopvast
Klop het eiwit stijf. Meng de 200 gram suiker er beetje bij beetje doorheen. Roer de eidooiers eronder. Voeg als laatste voorzichtig de bloem erbij. Leg in een vorm (26 cm doorsnede) bakpapier en vul deze met het deeg. Bak het deeg ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven bij 150 °C. Haal het geheel uit de oven en laat het afkoelen. Maak de rabarber schoon en snijd de stelen in kleine stukjes. Neem van het 1/4 liter water 6 el af en meng hiermee het puddingpoeder tot een gladde massa. Laat de rabarber in het resterende water met 100 gram suiker 5 minuten zachtjes koken. Bind het met de puddingmassa en laat het afkoelen. Hol het baksel met een lepel uit (laat een rand van 2 cm rondom staan) en vul het met de rabarber. Smelt 30 gram boter in een pan en rooster hierin de verkruimelde, overgebleven helft van de taartbodem met 30 gram suiker en de gehakte hazelnoten. Klop de slagroom met Klopvast en bestrijk de taart ermee. Strooi tenslotte het kruimelmengsel erover.
2. Rabarber-vanillecrème
Ingrediënten (4 porties):
- 30 gram zetmeel
- 40 gram suiker
- 0,3 liter melk
- 2 eieren
- 30 gram boter
- 1 pakje vanillesuiker
- 1/2 tl vanillepudding-poeder zout
- 400 gram rabarber
- 3 el water
- 50 gram suiker
- 2 appels
- 1 tl kaneel
Meng 40 gram suiker met het zetmeel en roer het met de koude melk tot een gladde massa. Doe het in een pan. Voeg het eigeel toe en bewaar het eiwit. Doe de boter, vanillesuiker en het vanillepudding-poeder erbij. Breng alles al roerend aan de kook. Haal het geheel van het vuur als het mengsel dik wordt. Laat het afkoelen en roer het af en toe om, zodat er geen vel op blijft staan. Klop het eiwit met een beetje zout vast en meng het door de afgekoelde crème. Maak de rabarber schoon en snijd deze in stukjes. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd de appels in stukjes. Doe het fruit in een pan, voeg iets water en 40 gram suiker toe en laat de massa in 8 tot 9 minuten zacht worden. Meng de kaneelpoeder erdoor. Vul de glazen met vanillecrème. Erbovenop komt de rabarber-appelcompote.
3. Rabarberpudding
Ingrediënten (3 porties):
- 0,3 liter water
- 100 gram suiker
- 400 gram rabarber
- 1 pakje vanillepuddingpoeder
- 1/8 liter melk
Breng 300 ml water met de suiker aan de kook. Maak de rabarber schoon en snijd deze in kleine stukjes. Doe de rabarber in het kokende water en laat dit ongeveer 2 minuten zachtjes koken. De rabarber moet knapperig blijven. Haal de rabarberstukjes uit het suikerwater (goed laten uitdruppelen) en doe ze in een kom. Roer het vanillepuddingpoeder met de koude melk tot een glad mengsel. Breng het suikerwater opnieuw aan de kook. Roer het puddingmengsel bij het suikerwater en laat het even koken. Als het iets dikker wordt de rabarber toevoegen. Spoel één grote, of meerdere kleine kommen met koud water en vul ze met de rabarberpudding. Laat het in de koelkast vaster worden (de pudding blijft enigszins vloeibaar).
4. Rabarberkoek van het bakblik
Ingrediënten:
- 600 gram rabarber
- 200 gram suiker
- 250 gram boter
- 1 pakje vanillesuiker
- 5 eieren
- zout
- 400 gram bloem
- 1 pakje bakpoeder
- 80 gram suiker
- 1 tl kaneel
Maak de rabarber schoon en snijd de stelen in circa 2 cm grote stukken. Roer de zachte boter met de suiker en vanillesuiker tot een schuimig geheel. Voeg achter elkaar de eieren toe en een beetje zout. Voeg de bloem bij het bakpoeder en meng het vervolgens door de botermassa. Leg bakpapier op een bakblik en verdeel het deeg erover heen. Leg de stukken rabarber erop. Meng 80 gram suiker met de kaneel en strooi dit over de koek heen. Bak de koek in de voorverwarmde oven bij 175° C in het midden van de oven ca 40 minuten. Recepten en fotografie: Nele Siebel