Hoe kweek ik augurken?

Hoe kweek ik augurken?

Augurken zijn leuk om mee te tuinieren maar je moet er vooral mee kunnen koken. Augurken zijn eigenlijk komkommers maar dan zo ontwikkeld dat ze veel kleiner en harder blijven. Je kunt ze inmaken om ze lekker te maken en dat is heel leuk om te doen! Onderaan deze pagina vind je dan ook een recept om de augurken die je hebt geoogst in te maken. Zaaien doe je tussen half april en eind mei. Oogsten tussen half juli en half september.

Zaai augurken niet te vroeg; ze kunnen geen vorst verdragen en daarom zaai je ze tussen half  april en eind mei voor. De oogst valt (afhankelijk van het moment van zaaien en de kwaliteit van de zomer) tussen half juli en half september.

Waar zaai ik augurken?

Omdat de zaden niet tegen kou kunnen en makkelijk kunnen rotten in natte grond zaai je augurken binnenshuis voor in potjes. Zet de potjes met zaden in een zonnig raamkozijn bij kamertemperatuur, daar kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken.   

Hoe zaai ik augurken?

  1. Het is het handigst om 1 zaadje per potje te zaaien; mochten alle zaden kiemen, dan staan ze allemaal in een eigen potje en heb je dus meer planten = meer opbrengst.
  2. Zaai het zaadje in een potje van 5 x 5 centimeter (of eigenlijk liever nog een maatje groter). Gebruik potgrond die je luchtig maakt door er een kwart deel grof zand door te mengen (of gebruik kant-en-klare zaai- en stekgrond), dit zorgt voor een betere afwatering zodat de zaden niet rotten.
  3. Dek de zaden af met ongeveer 0,5 centimeter grof zand of potgrond/zandmengsel.
  4. Geef de zaaisels water maar de grond mag zeker niet te nat zijn.

Hoe verzorg ik augurken?

Vanaf 12 mei (IJsheiligen) en mits de zaailingen groot genoeg zijn (ongeveer 10 centimeter) mogen de zaailingen naar buiten. Augurken kunnen beter tegen slecht weer dan komkommers, maar ook augurken houden van een warme en zonnig standplaats. En net als hun zusje de komkommer zijn het slingerplanten en kun je ze dus laten kruipen of klimmen.  Ze kunnen in de buitenteelt 40 centimeter breed en 120 centimeter lang worden.
Als je haar wilt laten klimmen zul je een hekwerk van ieder geval 120 centimeter hoog moeten maken waaraan de planten kunnen klimmen.

Als je meerdere augurkenplanten wilt planten, plant ze dan dus voor de klimmende teelt op een afstand van 40 centimeter van elkaar en voor de kruipende teelt op 100 tot 120 centimeter van elkaar. Soms moet je de jonge planten wat helpen door de eerste ranken losjes aan het hekwerk te binden. Bij de kruipende teelt kun je naar believen de losse ranken richting een andere kant leiden.
Je kunt ook overwegen de augurk in een pot te telen; gebruik dan een pot met een diameter van 35 centimeter.

Augurken hebben relatief veel voeding nodig. In een pot met potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, daarna zul je bij moeten gaan voeden. In de volle grond geef je 2 weken voor het uitplanten van de zaailingen voeding. Gebruik een algemene moestuinvoeding, voor zowel de teelt in de volle grond als de teelt in pot, volgens de aanwijzingen op de verpakking
 
Geef bij droogte regelmatig water; de vrij grote planten hebben relatief veel vocht nodig.

De oogst van augurken

Oogst een augurkje zo groot als je wilt. Sommige mensen vinden heel kleine augurkjes lekker, sommige mensen houden van grote zure bommen. Je mag zelf kiezen maar pluk ze wel allemaal in ongeveer hetzelfde formaat zodat ze bij de inmaak wel allemaal goed in de pot passen, even knapperig zijn, etc… Als je de augurkjes jong oogst stimuleer je de planten gelijk om weer nieuwe bloemen en dus augurkjes te maken.

Snijd de augurk van de plant door met een mesje het stukje steel achter de augurk te snijden. Bewaar geoogste augurkjes maximaal 4 of 5 dagen op een koele en donkere plaats tot je er genoeg hebt om een potje te vullen en maak ze dan in.

De augurk is eenjarig, als de augurkenplanten in het najaar uitgeput raken en geen vruchtjes meer maken mag je ze uit de grond halen en op de composthoop gooien.

Recept om augurken in te maken

Tekst en beeld: Diana Stek

Meer in deze categorie