Hagen knippen (buxus en beukenhaag)

Hagen knippen (buxus en beukenhaag)

De eerste helft juni is een goede tijd om de hagen, zoals liguster, buxus en beukenhaag te knippen, liefst voor de langste dag (21 juni). De meeste heesters lopen na de langste dag nog een keer uit. Zo worden de kale plekjes in de haag mooi opgevuld.

Span een touwtje als je niet goed recht kunt knippen en bekijk het werk af en toe van een afstandje. Hagen worden vaak taps gesnoeid, zo vangen ze ook aan de onderkant het licht goed op. Op een lichte plek kun je ze ook gewoon recht knippen.

Snoei op een bewolkte dag, anders kan het blad verbranden en bruin worden. Gebruik een scherpe snoeischaar. Leg vóór het knippen een stuk plastic of een oud kleed naast de heg. Dat bespaart veel werk bij het opruimen van het snoeisel.

Hagen met groot blad, zoals laurierkers en glansmispel, kun je het beste met een
snoeischaar of takkenschaar in model brengen. Knip van deze struiken alleen de takken door en niet het blad.

Snoei buxus in juni en september

Snoei buxus voor de langste dag en nog een keer in september. Niet later dan eind september vanwege mogelijke (nacht)vorst.
 

Snoei beukenhaag in juni

Snoei beukenhaag in principe een maal per jaar (juni), voor de langste dag. Door te snoeien krijg je een mooie dichte haag. Wacht dus niet met snoeien tot je haag de gewenste hoogte heeft, maar snoei elk jaar een stuk, zodat hij uiteindelijk de juiste hoogte krijgt én dicht is. Snoei niet na eind september.

Meer in deze categorie