Klimhortensia snoeien

Klimhortensia snoeien

Klimhortensia’s (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) hebben twee soorten takken. De klimtakken met hechtwortels bedekken snel en stevig een muur of schutting. De bloeitakken, die vanuit de klimtakken ontspruiten, groeien loodrecht van de muur af. Ze kunnen wel een meter lang worden. Hierdoor neemt een klimhortensia gauw veel ruimte in. Gelukkig kun je deze klimmer heel goed snoeien.

Hoe en wanneer kan ik een klimhortensia snoeien?

Je kunt het beste hier en daar wat takken wegknippen. Als je namelijk alle takken ineens afknipt, heb je het jaar erop geen bloei. Je kunt bijvoorbeeld elk jaar een derde van alle takken afknippen. Een goed tijdstip hiervoor is vlak na de bloei. In juni dus. De plant kan dan weer stevige knoppen maken, die in het volgende voorjaar weer uitlopen. Knip de bloeitakken af na een knop, tot op ongeveer 10 cm van de klimstam.
 

Is de klimhortensia te groot geworden?

Snoeien van een klimhortensia die echt veel te groot geworden is, doe je in de winter. Grijp bij zo’n uit de kluiten gegroeide klimhortensia flink in door alle bloeischeuten op 10 cm van de klimtakken af te knippen. In de zomer erop zijn er dan geen bloemen, maar de plant overleeft deze ingreep wel.
 

Wegknippen uitgebloeide bloemschermen

Na de bloei blijven er uitgebloeide bloemschermen over. Knip die niet direct weg, want in de winter zijn ze juist heel decoratief, vooral als er een laagje sneeuw of rijp op ligt. Je ziet er ook vogels aan pikken. In het voorjaar, als het blad begint te verschijnen, kun je de oude schermen wegknippen.
 

Tips klimhortensia:

  1. Het leuke van een klimhortensia is dat hij goed groeit in de schaduw. Dus heb je een kale oost- of noordmuur, dan is een klimhortensia een goede keus. In het voorjaar bloeit hij met witte schermen.
  2. In de winter valt het blad af, maar de takken die je dan te zien krijgt zijn vaak grillig van vorm en hebben zeker ook hun sierwaarde, net als de uitgebloeide bloemen.
  3. ​De klimhortensia is zelfhechtend en hecht zich met hechtwortels vast aan de muur of schutting.

Heb je nog meer vragen over het snoeien van bepaalde planten? Hier vind je alle artikelen en video's over snoeien.

Foto: iStockphoto