Rozemarijn stekken

Rozemarijn stekken

Van rozemarijn kun je het hele jaar oogsten en in het voorjaar verschijnen tussen de aromatische blaadjes kleine blauwe bloemetjes. Mocht je de smaak te pakken krijgen, stek dan rozemarijn. Dan heb je er lekker veel van! En als de plant de winter niet goed doorkomt, dan heb je nog wat achter de hand. Augustus is een goed moment om rozemarijn te stekken. We laten stap-voor-stap zien hoe je dat doet.

Esther Kuiler van de Ommuurde tuin in Renkum geeft hier enkele keukentips:

Rozemarijn aardappelen
Eerst de aardappelen voorkoken, niet helemaal gaar, dan in de oven met rozemarijn, grof zeezout en veel olijfolie.

Rozemarijnolie
Rozemarijnolie kun je zelf maken door een paar takjes rozemarijn in olijfolie te doen. Als de olie regelmatig gebruikt wordt kun je de tak erin laten zitten. Als je naaldjes gebruikt dan moeten die er na een paar weken uitgezeefd worden.

Rozemarijnzout
Neem grof zeezout en verse rozemarijnnaaldjes. Doe dit in een potje met een maalsysteem. De verse rozemarijn staat heel veel smaak af aan het zout en het blijft heel lang goed en geurig.

Tekst en fotografie stekken: Modeste Herwig

 • Rozemarijn stekken
  1

  Neem een stevig zijtakje van de rozemarijn en trek het voorzichtig van de hoofdtak af. Er komt een klein stukje van de hoofdtak mee: het hieltje. Het hieltje is onderaan dit stekje goed te zien.

 • Rozemarijn stekken
  2

  Verwijder nu de onderste blaadjes van de stek om teveel verdamping te voorkomen. Doop het stekje in stekpoeder, dit poeder bevordert de vorming van worteltjes.

 • Rozemarijn stekken
  3

  Vul een potje met stekgrond, of gebruik een mengsel van potgrond en scherp zand. Steek het stekje in de aarde en druk licht aan. In elk potje kun je enkele stekjes langs de rand steken. Geef direct een beetje water.

 • Rozemarijn stekken
  4

  Plaats de stekjes in een kamerkasje en sluit af met een doorzichtig kapje. In een elektrisch kamerkasje kan voor bodemwarmte gezorgd worden. Of zet een gewoon kamerkasje boven de verwarming. Je kunt ook een plastic zakje over het potje doen en deze op een warme plek in de tuin zetten (niet in de zon). Geef zeer matig water om rotting van de stekjes te voorkomen.

 • 5

  Na ongeveer 6 weken gaan de stekjes groeien. Zet ze dan over in een grotere pot met potgrond (1 plantje per pot). Kweek ze verder op en laat ze vorstvrij overwinteren. Volgend voorjaar kunnen ze de tuin in!