Vroeg zaaien: aubergine

Vroeg zaaien: aubergine

Hou je van aubergine en wil je deze groente zelf kweken? Begin er dan vroeg mee. De plant groeit namelijk langzaam en voor het najaar moeten de vruchten klaar zijn voor de oogst. Zaai tussen eind januari en begin maart.

Soorten aubergine

Er bestaan veel auberginesoorten, verschillend van vorm en kleur. Allemaal houden ze van warmte, maar Early Black Egg en Morden Midget doen het ook goed in een wat minder warm klimaat. Zaai tussen eind januari en begin maart.

Aubergine kweken

  1. Zet het zaaigoed op een plek waar het dag en nacht minimaal 20 °C is, bijvoorbeeld in een kweekkasje op de vensterbank op het zuiden bij de verwarming. Na circa drie weken verschijnen de eerste kiemblaadjes. 
  2. Zet de plantjes in april in aparte potjes in het kasje. Vanaf half mei mogen ze buiten in de vollegrond, die niet te zuur en goed waterdoorlatend is.
  3. Als de planten in bloei komen, kun je ze helpen met de zelfbestuiving door er voorzichtig aan te schudden.
  4. Zet dan ook alvast stokken bij de planten, zodat ze steun hebben als de zware vruchten verschijnen. In augustus en september, als de aubergines hun uiteindelijke kleur hebben en je de vrucht licht kunt induwen, is het tijd om te oogsten.


Foto: iStockphoto

Meer in deze categorie