Zelf compost maken

Zelf compost maken

Met compost verbeter je de grond. Je kunt compost kopen, maar zelf maken is veel leuker. September is een goed moment om een composthoop op te zetten.

Compostbak maken

Deze kan los op de grond gelegd worden, of in een bak van gaas of houten planken met kieren waar veel zuurstof doorheen kan. Maak van je tuin- en keukenafval een hoop die,
om het composteringsproces zo goed mogelijk te laten verlopen, minimaal 1,5 meter hoog, breed en lang moet zijn. Je kunt de hoop het hele jaar aanvullen met tuin- en keukenafval.
Zorg daarbij voor variatie; voeg nooit grote hoeveelheden van hetzelfde afval in één keer aan de composthoop toe, dat verteert moeilijk.

Wat gooi je niet op de composthoop?

Gooi ook nooit zieke planten, botten, graten, brood, gekookte etensresten, kaaskorsten, vet, houtskool, koffiepads, kattenbakkorrels en papier op de hoop. Door de hoop eens in de zes weken ondersteboven te keren met een riek, versnel je het verteringsproces. Maak de composthoop nat bij droogte en dek hem af bij veel regen. De compost is klaar als hij donkerbruin van kleur is en kruimelig van structuur.
Afhankelijk van wat je op de hoop gooit, duurt het proces zes maanden tot twee jaar.

Hieronder vind je een werkbeschrijving voor het maken van een compostbak.

Beeld: iStockphoto