Clematis snoeien

Clematis snoeien

Clematis is een relatief makkelijke plant die weinig zorg nodig heeft. Wel belangrijk om te weten is welke clematis je in je tuin hebt staan. Sommige soorten snoei je in de winter of de vroege lente en andere snoei je pas na de bloei in de zomer. En dan zijn er ook nog soorten clematissen die je tweemaal onder handen neemt. De clematis kun je indelen in 3 snoeigroepen.

Snoeigroep 1 - Voorjaarsbloeiende clematis

Clematissen uit deze groep bloeien in de winter of lente op hout dat vorig jaar gevormd is ('oud' hout). Zou je ze in de winter snoeien, dan loop je de bloei mis. De planten uit deze groep snoei je daarom in de zomer na de bloei. Ze hoeven niet jaarlijks gesnoeid te worden en kunnen bovendien niet tegen te rigoureuze snoei. Clematissen zoals de Clematis montana kunnen een flinke omvang bereiken. Verwijder om de twee jaar ongeveer een kwart van alle scheuten. Dit stimuleert de vorming van uitlopers van onderaf, wat voorkomt dat de plant onderaan kaal wordt.

Soorten uit snoeigroep 1 zijn: Clematis alpina, Clematis montana, Clematis cirrhosa, Clematis armandii, Clematis 'Early Sensation' en de Clematis macropetala. 

Snoeigroep 2 - (Vroeg)zomerbloeiende clematis

De clematissen in deze groep bloeien vanaf eind mei/begin juni, deels op het hout van vorig jaar en deels op nieuw hout. Het betreft vooral grootbloemige hybriden. Zodra de plant eind winter begint uit te lopen, kort je de uitlopers in tot een gezonde knop. Dat stimuleert een extra krachtige bloei. Zwakke of rommelige twijgen kun je volledig terugsnoeien. Na de bloei snoei je nogmaals enkele scheuten weg, dat stimuleert herbloei.

Clematissen uit snoeigroep 2 zijn onder andere de Clematis 'Hagley Hybrid', Clematis 'Jackmanii' en de Clematis 'Multi blue'. 

Snoeigroep 3 - (Na)zomerbloeiende clematis

De clematissen uit deze groep zijn het gemakkelijkst te snoeien. Ze bloeien op nieuw hout en kunnen eind winter rigoureus worden teruggesnoeid op 15- 30 cm vanaf de grond tot net boven een gezonde knop. Simpelweg de hele bos bij elkaar pakken en in één keer afknippen werkt net zo goed. De plant loopt wel weer uit.

Soorten uit snoeigroep 3 zijn onder andere de Clematis florida, Clematis viticella, Clematis tangutica, Clematis orientalis, Clematis texensis, Clematis 'Comtesse de Bouchard', Clematis 'Ville de Lyon' en Clematis recta en Clematis integrifolia. 

Wil je weten waar je op moet letten als je een clematis plant? Bekijk dan deze video.

Meer in deze categorie

Tags