Het hele jaar clematis

Het hele jaar clematis

Weinig planten zijn zo geliefd als de clematis. Deze klimplant is er in zoveel verschillende soorten en cultivars dat je van het vroege voorjaar tot in de winter een bloeiende clematis in je tuin kunt hebben. Van de wintergroene Clematis armandii in maart tot en met de bijzondere Clematis rehderiana in november! En om er achter te komen hoe en wanneer je snoeit, delen we ze in in 3 groepen.

Combineren met Clematis

Omdat Clematis vooral gebruik maakt van de hoogte in je tuin, is er altijd wel een plekje voor te vinden; langs een pergola of hek, of in een struik. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld
rododendron met C. rehderiana: de aparte, lichtgroene klokjes piepen dan boven de struiken uit. Ook clematissen uit de Viticella Groep zou je hier goed voor kunnen gebruiken. Deze
clematissen kun je in het voorjaar tot 40 centimeter boven de grond afknippen; in de loop van het seizoen zorgen ze dan voor een tweede bloei in een vroegbloeiende struik of heesterroos.
Ook in de border kun je een clematis kwijt: compactere groeiers als Clematis durandii en C. ‘Juuli’ bijvoorbeeld, kun je tegen een klimelement laten groeien. Een enkele keer zie je de bosrank als bodembedekker tussen lage vaste planten - een heel bijzonder gezicht.

Clematis tussen klimop

De klimtechnieken van clematis zijn ingenieus. Op zoek naar houvast slingert de plant zich om stammen en takken van bomen en struiken. De stengeltoppen werken als ranken, ze krullen zich om alles wat ze tegenkomen.

Clematis kan worden verdeeld in verschillende snoeigroepen (zie onder). Zo hoort C. viticella in Groep 3. Clematissen uit deze groep zijn heel geschikt om tegen een klimopwand te laten groeien: heb je ze in het vroege voorjaar terug geknipt, dan kun je meteen de klimop een snoeibeurt geven. Omdat Clematis een typische boomklimmer is, oogt het aanbinden tegen een muur of gladde schutting minder natuurlijk. Tenzij de takken over een muur naar beneden hangen, wat zorgt voor een waterval aan bloemen.

Plant de clematis diep

Als bosplant groeit Clematis graag in humusrijke, goed gedraineerde, maar niet te droge grond. Geef ze een plek in de volle zon of halfschaduw, maar zorg ervoor dat de voet van de plant koel blijft en - heel belangrijk - de grond niet uitdroogt. Geef daarom jaarlijks een mulchlaag van compost of bladaarde.
Bij het planten van een clematis is het belangrijk dat het plantgat voldoende diep is. Vanaf de potrand gerekend moet hij zo’n 5 tot 10 cm onder de grond komen te zitten, zodat de plant een krachtig wortelstelsel kan maken. Knip alle Clematis het eerstvolgende voorjaar na het planten tot 30 cm boven de grond terug om een goede vertakking te stimuleren. 

Bekijk de video over het planten van een clematis

Snoeigroepen Clematis

Clematis wordt in verschillende snoeigroepen verdeeld. Het gaat er daarbij om of de bloemen op overjarige of op eenjarige scheuten verschijnen.

Groep 1

Vroegbloeiende (april-mei) kleinbloemige Clematis zoals C. alpina, C. macropetala, C. montana en C. armandii, die bloeien op scheuten van vorig jaar. Deze clematissen snoei je direct na de bloei licht terug. Verwijder ook dode en zwakke twijgen. Om de struik te verjongen haal je om de twee jaar enkele oude takken onderaan helemaal weg.

Groep 2

Vroegbloeiende (mei-juni) grootbloemige Clematis zoals ‘Nelly Moser’ en picardy, die deels bloeien op scheuten van vorig jaar. Vaak is er nabloei in de nazomer. Verwijder in het voorjaar, voor de groei, alle dode en zwakke twijgen en kort takken iets in tot vlak boven een dikke knop. Knip ’s zomers uitgebloeide takken terug tot vlak boven een knop die direct onder de bloem zit.

Groep 3

Laatbloeiende (juli-augustus) grootbloemige en kleinbloemige bosranken, zoals Clematis ‘Perle d’Azur’, C. viticella en C. heracleifolia, die op eenjarige scheuten bloeien. Knip elk voorjaar (februari-maart), voor de groei, alle scheuten van vorig jaar terug tot op 40-60 cm boven de grond, vlak boven een dikke knop.

Het hele jaar clematis Clematis armandii

Maart

Clematis armandii heeft smal en leerachtig, wintergroen blad, de witte bloemen zijn stervormig. De cultivar ‘Apple Blossom’ bloeit roze. Voor een beschutte, zonnige plek. Bloei: mrt-apr. Hoogte: tot 4 m. Snoeigroep 1.

Het hele jaar clematis Clematis macropetala

April

Clematis macropetala heeft kleine, hangende bloemen die halfgevuld zijn. Daarna verschijnen mooie zaadpluizen. Op de foto groeien ‘Markham’s Pink’ en ‘Blue Bird’ door elkaar. Bloei: apr-mei. Hoogte: tot 3 m. Snoeigroep 1.

Het hele jaar clematis Clematis chiisanensis ‘Amber’

Mei

Clematis chiisanensis ‘Amber’ heeft gevulde, lichtgele bloemen. De buitenkant van de bloemblaadjes heeft vaak een roze gloed. Was in 2016 plant van het jaar op de Chelsea Flower Show. Bloei: apr-mei (herbloei in aug-sept). Hoogte: tot 3 m. Snoeigroep 1.

Het hele jaar clematis Clematis ‘Picardy’

Juni

Clematis ‘Picardy’ bloeit met grote, roodpaarse bloemen met een donkerder streep midden op elk bloemblad. Blijft laag, je kunt hem ook in een grote pot zetten. Soms verschijnen er gevulde bloemen. Bloei: juni-okt. Hoogte: tot 1,5 m. Snoeigroep 2.

Het hele jaar clematis Clematis ‘Kokonoe’

Juli

Clematis ‘Kokonoe’ is een nieuwe clematis met dieppaarse bloemen. Ze hebben een bijzondere bloemvorm, het hart is dik gevuld met heel smalle bloemblaadjes. Later in de zomer zijn de bloemen steeds dikker gevuld, als een pompon. Bloei: juni-okt. Hoogte: tot 2,5 m. Snoeigroep 3.

Het hele jaar clematis PRINCESS KATE

Augustus

PRINCESS KATE is nieuw en heeft opstaande, lelievormige bloemen met paarse meeldraden. Van binnen wit en aan de buitenkant roze. Ook ‘Zoprika’ genoemd. Bloei: juni-sept. Hoogte: tot 4 m. Snoeigroep 3.

Het hele jaar clematis

September

Clematis heracleifolia ‘New Love’ is een halfstruik met iets grijs behaard blad. De violette bloemen doen aan hyacinten denken en geuren heerlijk. Het is geen klimmer, de slappe stengels hebben steun nodig. Bloei: aug-sept. Hoogte: 100-125 cm. Snoeigroep 3.

Het hele jaar clematis Clematis tibetana ssp. tangutica

Oktober

Clematis tibetana ssp. tangutica. De hangende bloemen hebben dikke, gele bloemblaadjes. In oktober zijn er geen bloemen meer maar wel aantrekkelijke, zilverige zaadpluizen. Bloei: juli-sept. Hoogte: tot 3 m. Snoeigroep 3.

Het hele jaar clematis

November

Clematis rehderiana heeft kleine, belvormige bloemen. Ze zijn zacht groengeel en geuren zoet. De bloemtrossen komen goed boven het blad uit. Mooi om in een struik te laten groeien! Bloei: aug-nov. Hoogte: tot 4 m. Snoeigroep 3.

Tekst en beeld: Modeste Herwig
UIt Groei & Bloei mei 2019

Meer in deze categorie