Kiwi snoeien

Kiwi snoeien

Wat is er lekkerder dan kiwi’s uit eigen tuin? Om vruchten aan je kiwiplant te kunnen krijgen, heb je een mannelijke en vrouwelijke plant nodig. Een kiwi snoei je twee keer per jaar, in het najaar (november/december) en in het voorjaar (mei/juni).

De mannelijke plant produceert alleen bloemen; de vrouwelijke plant geeft na de bloei vruchten, maar alleen als haar bloesem is bestoven door een mannelijke plant. Er zijn ook zelfbestuivende rassen die in principe geen andere planten nodig hebben, maar kruisbestuiving levert meestal wel grotere vruchten op.

Kiwi snoeien

Een kiwi snoei je twee keer per jaar, in het najaar (november/december) en in het voorjaar (mei/juni). Voor de najaarssnoei kijk je eerst goed naar de plant om uit te maken wat oude hoofdtakken (gesteltakken) en zijscheuten zijn. De hoofdtakken geleid je door ze aan te binden. Vervolgens knip je alle zijscheuten af tot zes ogen (verdikkingen) van de hoofdtak.

Voorjaarssnoei kiwi

Deze ogen lopen in het voorjaar weer uit met bladeren, bloemen en vruchten (bij vrouwelijke rassen). Haal oude takken die geen of nauwelijks vrucht dragen helemaal weg. Heb je net een nieuwe plant, dan zul je drie tot vier jaar geduld moeten hebben voordat je de eerste vruchten ziet verschijnen.