Spruitjes oogsten na vorst

Spruitjes oogsten na vorst

De moestuin raakt op zijn eind, maar er kan nog iets geoogst worden: spruitjes. Vroege rassen oogst je al in september maar de late variëteiten pluk je in de winter, als er een nachtvorstje overheen is geweest. De vrieskou maakt ze namelijk minder bitter.

Pluk spruitjes op tijd

Oogst de spruitjes als ze 2 tot 3 centimeter groot en nog mooi dicht en hard zijn. Pak ze tussen duim en wijsvinger en breek ze af. Je hoeft niet alles in een keer te plukken, maar houd wel in de gaten dat ze niet te groot en te los worden, want dan zijn ze minder lekker.

Strenge vorst en spruitjes

Als het hard gaat vriezen, kun je beter alles oogsten. Na de oogst kun je harde spruitjes ongeveer een week bewaren en lossere spruitjes zo’n drie dagen. Je kunt ze ook invriezen, nadat je ze kort hebt geblancheerd. Vervolgens geniet je het hele jaar van je spruitjes, want in de diepvries zijn ze tot wel twaalf maanden houdbaar.

Tip: gooi na de oogst de stammen niet op de composthoop, want ze zijn te dik en te hard om te verteren. Het geel verkleurde blad kan wel op de composthoop.

Meer in deze categorie