Stinzenplanten voor bloei in winter en voorjaar (video)

Stinzenplanten voor bloei in winter en voorjaar (video)

Gerard van Buiten neemt je dit keer mee naar de stinzenhelling in de Botanische Tuinen Utrecht. Hij legt uit wat stinzenplanten zijn, laat zien welke soorten er zijn en vertelt wat er zo leuk is aan deze planten! 

Vroege voorjaarsbloeiers

Stinzenplanten zijn vroege voorjaarsbloeiers, die je tegenkomt in het parkbos van buitenplaatsen en kastelen. Het woord komt uit het Fries. Een Stinze is een stenen huis dat in de 14e en 15e eeuw werd gebouwd. In die tijd waren stenen huizen zeldzaam. 

Stinzenplanten in je tuin

Je kunt zelf ook stinzenplanten in je tuin zetten. Ze groeien graag onder loofbomen en onder bladverliezende heesters. Dus heb je zo’n plekje over, probeer het dan eens. Het zijn planten voor verwildering, die je lekker hun gang kunt laten gaan.

Bloei van december tot mei

Zet je stinzenplanten in je tuin dan kun je van eind december tot in mei bloei verwachten. Er zijn eindeloos veel soorten stinzenplanten en je kunt ze dwars door elkaar planten. Omdat ze elkaar in bloeitijd opvolgen, zitten ze elkaar niet in de weg. Begin bijvoorbeeld met de winterakoniet, daarna komt het sneeuwklokje, daarna de boerenkrokus en de gewone krokus. Daarna sneeuwroem (Chionodoxa), bosanemoon en de wilde narcis.

Meer in deze categorie