Zaad bestellen van Monarda fistulosa

Zaad bestellen van Monarda fistulosa

Monarda of bergamotplant kun je heel makkelijk zaaien, net als veel andere vaste planten. Je kunt nu zaad bestellen van een ‘oersoort’: Monarda fistulosa. Deze vaste plant wordt druk bezocht door vlinders en bijen en doet het ook goed op armere, droge grond.

De bron: Monarda fistulosa

De bergamotplant (Monarda), met z’n karakteristieke, hanekam-achtige bloemen, is een klassieke borderplant. Z’n voorouders groeien op de prairies en in de bossen van Noord-Amerika en nadat kwekers de planten hadden ontdekt verschenen er prachtige cultivars op de markt met bloemen in roze, rood, paars en violet. Toch kan het leuk zijn om weer eens terug te gaan naar de bron. Een van de soorten waaruit onze huidige monarda’s zijn voortgekomen, is Monarda fistulosa. Deze circa 80 centimeter hoge plant heeft grijsgroen, naar munt geurend blad, bleeklila bloemen en is beter bestand tegen droogte (en minder gevoelig voor meeldauw!) dan de hedendaagse tuinvormen. Kortom, de moeite waard om er eens mee te experimenteren.

Zaaien tussen juli en september

Tussen juli en september kun je het zaad ter plekke of in potten uitstrooien. Monarda’s zijn lichtkiemers, dus het zaad mag maar met een heel dun laagje grond worden bedekt. In oktober kunnen de zaailingen op hun definitieve plek worden gezet.

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten 

Tekst: Fransje van Dorp
Foto: GAP Photos 

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-