Zelf vaste papavers zaaien en zaden bestellen

Zelf vaste papavers zaaien en zaden bestellen

Geen groter plezier dan zelf planten opkweken uit zaad, als je het Margriet Kortenoeven vraagt. Op haar Kwekerij Margriet neemt ze er dan ook ruim te tijd voor. Deze keer stelt ze drie mooie, vaste, winterharde papavers voor die je in juni uitstekend zelf kunt zaaien. Je kunt nu zaden bestellen van deze vrolijke papaver.

Winterharde papaver

In de bloemenborder zie je duidelijk hoofdrolspelers en figuranten. Hoofdrolspelers zijn de vaste planten, die de ruggengraat van de tuin vormen. Elk jaar komen ze trouw op. Afhankelijk van de soort en het knipgedrag van de eigenaar bloeien ze een maand of twee, drie. Figuranten zijn planten die meestal beeldschoon zijn, veel impact hebben en kort bloeien. Een goed voorbeeld van een figurant is de vaste papaver. Ik geef ze graag een podium en een spotlight. Papaver orientale is een winterharde klaproos. Ze zijn er in veel soorten en kleuren. In tegenstelling tot de eenjarige papavers is Papaver orientale een vaste plant. Je zaait ’m in juni-juli. Belangrijk daarbij is dat de zaden maar heel oppervlakkig worden bedekt met aarde (of zelfs helemaal niet). Het zijn namelijk lichtkiemers. Vervolgens komen ze op en vormen een rozet. Die plant je in de herfst op hun definitieve plek en in de lente die daarop volgt zullen ze bloeien. Als de papaver zich goed vestigt, liefst op een zonnige plek en in drogere grond, wordt de pol elk jaar dikker en groter. Papavers zijn de vrolijkheid zelf in de tuin. Ze kondigen de zomer aan. Ik zou ze niet willen missen. Maar eerlijk is eerlijk: de bloei is kort.

Papavers in elke tuin

Heftig, dat ook, maar vooral kort. Het komt weleens voor dat de bloemen als grote gebaksschotels staan te stralen en een flinke plensbui er meteen een eind aan maakt. Geen reden om ze niet te kweken. Wel: figuranten. Met gulle hand door de hele tuin verdelen. Overal wat. Laat ze gaan en geniet van de prachtige, frêle bloemen die als ufo’s boven de borders hangen. Als de bladpollen na de bloei lelijk worden (ja, ook dat nog), wees dan flink. Knip het blad af. De papaver heeft daar geen last van. Vervolgens pakken we de planten die vorige maand in deze rubriek werden besproken en gaan we de gaatjes dichten. Papaver is nu typisch zo’n plant waar je enorm van geniet, die vlot weg is en waar je als de gesmeerde bliksem een leuke eenjarige bloeier naast plant. Twee keer plezier van hetzelfde stukje grond. Papavers horen in elke tuin, wat mij betreft. Ik ben lichtelijk bevooroordeeld, dat wel. Ze zijn gewoon zó mooi! Kies de zachtere tinten of plant de brutale, scharlaken rode met zwarte vlekken. Ik weet zeker dat papavers je hart gaan stelen.

Uit Groei & Bloei juni 2023, tekst Margriet Kortenoeven, beeld Jasker Kamp

Bezoek:
Kwekerij Margriet
Bovenweg 66
1834 CG Sint Pancras
kwekerijmargriet.nl

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Zelf vaste papavers zaaien en zaden bestellen

Papaver rupifragum

Om je meteen weer blij te maken na het “korte bloei” verhaal, dit papavertje bloeit de hele zomer. Hij wijkt daarin af. Het is dan ook geen Papaver orientale maar een Papaver rupifragum. Mijn tuinvriendin zegt altijd: “Hoe is het met je rupi’s?” Zacht oranje, wat kleinere (en meer) bloemen en van mei tot november bloeiend. De plant is kortlevend, maar niet getreurd, hij zaait zich uit. Dat ‘kortlevend’ valt trouwens reuze mee, in mijn tuin is hij een vaste verschijning. Ik begin in het voorjaar met het wieden van de overtollige exemplaren. Ze liggen er zo uit. Geen problemen daar. Het zacht oranje staat fantastisch bij dieppaars. Ik verheug me nu alweer op de combinatie met Salvia nemorosa ‘Caradonna’. Die diep paarsblauwe aren van deze salvia staan geweldig bij Papaver rupifragum. Echt een plaatje. Tip: knip de uitgebloeide bloemen af voor een nog rijkere bloei.

Zelf vaste papavers zaaien en zaden bestellen

Mix van Papaver orientale

Laat je verrassen en begin het zaaiavontuur met een mix van vaste papavers. Roze, wit, rood, zalm en aubergine zijn de meest voorkomende kleuren. Die kunnen lichter of donkerder zijn. Juist die verscheidenheid aan tinten laten papavers tot hun recht komen. Ongeveer twee weken is het een kleurenpracht in de tuin. Je hoeft ze ook echt niet te combineren met andere vaste planten qua kleur, de bloei is zo kort en heftig dat je al die hoofdbrekens achterwege kunt laten. Gewoon genieten is mijn advies. Sleep ook iedereen mee naar je bloeiende papavers, veel tijd heb je niet. Loop er zo vaak mogelijk heen, dit volle genieten maakt meer indruk dan een plant die vijf maanden in je border staat te bloeien. Waarmee ik langbloeiers zeker niet wil afvallen ... Elke plant heeft zijn doel maar ik hou gewoon meer van zo’n overweldigende korte knal in de voorzomer. Na de winter en lente weet je het nu zeker: de zomer in de tuin is begonnen!.

Zelf vaste papavers zaaien en zaden bestellen

Papaver orientale ‘Royal Wedding’

De koninklijke bruiloft in de tuin, met recht. Wat een papaver is dit. Grote witte papaverbloemen met in het hart de kenmerkende zwarte vlekken. Het hart van een papaver is misschien nog wel mooier dan de bloem zelf, je blijft erin duiken. Als je goed kijkt, zie je dat de stuifmeeldraadjes paars zijn. Bijen zijn er dol op. ‘Royal Wedding’ is altijd een zeer geliefde cultivar, als je hem eenmaal bloeiend hebt gezien ben je echt verkocht.

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-