De beste kleurige klimmers

De beste kleurige klimmers

Je wilt aan de slag met de tuin en bent op zoek naar een mooie klimplant, maar welk exemplaar past nou goed op die ene specifieke plek? Kweker Marco de Wit weet alles van clematissen en deelt de acht beste (en mooiste!) soorten.

"Clematissen zijn sierlijk en je hebt er weinig plaats voor nodig omdat ze klimmen, bijvoorbeeld tegen een pergola of hek”, vertelt Marco de Wit. “De clematis is een vrolijke plant met volop bloemen die heel wat kleur geeft aan de tuin. Hij kan in pot gekweekt worden en is goed te combineren met klimplanten als klimrozen of klimop.”

Verzorging clematis

Sommige grootbloemige soorten kun je dieper planten, andere soorten zeker niet. Marco: “Groepen als Atragene en Montana houden er niet van dat het steeltje onder de grond komt; plant deze op pot- of grondniveau”. Wat betreft verzorging houden de meeste clematissen van halfschaduw tot zon. Heel belangrijk is een doorlaatbare, drainerende grond, zodat het niet te nat wordt. “Wel vochtig, maar zeker geen natte voeten. In pot is het belangrijk dat het water uit de pot kan en dat het voedingsniveau constant is. Clematissen zijn net mensen; ze worden graag verwend.”

Wil je meer lezen over Clematis snoeien?

Uit Groei & Bloei april 2024
Tekst Janneke Kluinder, beeld Marco de Wit & iStock

De beste kleurige klimmers

Clematis 'Prince Charles'

De naam van deze soort is een reden voor mensen om hem te kopen. Het is een compacte, gezonde plant die makkelijk groeit, bijna een beginnersplant. Hij is bloeirijk en je hebt er makkelijk succes mee in de tuin. Deze soort komt uit de Jackmanii groep, bloeit in juli-september en wordt 200-250 cm hoog.

De beste kleurige klimmers

Clematis ‘Wit141205’ Amber

Tijdens de Chelsea Flower Show 2016 is hij verkozen tot Plant of the Year. Het mooie van deze voorjaarsbloeiende plant is dat hij na de hoofdbloei nog een nabloei heeft in de zomer. Ook als je niet snoeit, komen op de ranken die uitlopen weer nieuwe bloemen. De bloemetjes worden gevolgd door leuke, zilverkleurige zaadpluisjes die heel decoratief zijn. De licht geurende bloemen worden heel druk bezocht door bijen. Deze soort komt uit de Atragene groep en wordt 200-250 cm.

De beste kleurige klimmers

Clematis ‘Dutch Sky’

Dit is echt een eyecatcher. Hij springt eruit qua kleur, want alle bloemen zijn verschillend. Hij verschiet van grijs naar lichtblauw en lichtviolet, naar wit. Een bijna zilverachtige verschijning in je tuin. Een sterke, gezonde plant die goed groeit en extreem rijk bloeit. Een van de toppers in het sortiment, we hebben hem zelf veredeld en gevonden op de kwekerij. Deze soort komt uit de Jackmanii groep, bloeit in juli-september en wordt 250-300 cm hoog.

De beste kleurige klimmers

Clematis ‘Tie Dye’

Een opvallende, heel specifieke plant, die gevonden is als sport uit de welbekende Clematis ‘Jackmanii’. Bijzonder is het wit met paars gemarmerde bloemblad, omdat je dat eigenlijk nergens ziet. Hij is fotogeniek en rijkbloeiend met grote, open bloemen. Een makkelijke groeier en eenvoudig te kweken. Deze soort bloeit in juli-september en wordt 200-300 cm hoog.

De beste kleurige klimmers

Clematis ‘Omoshiro’

Rijkbloeiende Clematis met grote bloemen. ‘Omoshiro’ is een makkelijke plant die niet hard groeit en eigenlijk alleen maar bloeit. Hij blijft vrij compact en gaat niet gemakkelijk naar de buren. Vooral de voorjaarsbloei is uitbundig (mei). Een goede potplant voor de kleine ruimte. Deze soort komt uit de Patens groep en wordt 200-250 cm hoog.

De beste kleurige klimmers

Clematis ‘White Magic’

Makkelijke, sterk groeiende en bloeirijke Clematis. Bijzonder is dat het een witte Viticella is, een selectie door ons gevonden uit de normale blauwe. Het was een albino uit de zaailingen. Er zijn heel weinig zuiverwitte Viticella-soorten. ‘White Magic’ heeft het hangende kleine klokje dat past bij deze groep. Elk jaar doet-ie zijn ding; als tuinier heb je veel plezier van de Viticella-groep. Deze soort bloeit in juni-september (met lichte snoei) en wordt 250-300 cm hoog.

De beste kleurige klimmers

Clematis ‘Vitiwester’

Een gezonde, makkelijk groeiende soort met opvallend mooie, dieprode bloemen. ‘Vitiwester’ staat voor de kruising van Viticella en ‘Westerplatte’. Het is een van de roodste clematissen die we op de kwekerij hebben. Qua gezondheid is het ook een topper. Heeft geen last van verwelking of meeldauw; een gezonde plant met glanzend blad. Deze soort komt uit de Viticella groep, bloeit in juli-september en wordt 250-300 cm hoog.

De beste kleurige klimmers

Clematis ‘Paul Farges’  Summer Snow

Ruig en snelgroeiend met zeer veel bloemen. Een wilde plant, hij komt dicht bij de inheemse wilde Clematis vitalba. Rijkbloeiend in de zomer. Kan heel makkelijk een hek of schutting bedekken en door zijn geurende bloemetjes trekt-ie veel insecten aan. Als hij de kans krijgt te groeien, kunnen er zich vogels in nestelen. Ook kun je ‘Paul Farges’ leiden met de hoofdrank; een plant waar je meters mee kunt maken. Deze soort bloeit in juli-oktober en wordt 500-600 cm hoog.

De expert

Kweker Marco de Wit is al sinds 1996 actief. Hij specialiseerde zich in de teelt van clematissen en heeft een sortiment van ruim 300 soorten. Helaas verkoopt hij geen planten aan particulieren.