Basella of Malabar-spinazie zelf zaaien

Basella of Malabar-spinazie zelf zaaien

Een mooie aanwinst voor je eetbare tuin: Malabar-spinazie, ofwel Basella. Deze snelgroeiende klimmer ziet er niet alleen leuk uit, maar produceert ook lekker, knapperig blad. Je kunt er nu zaad van bestellen in de webshop van Groei & Bloei.

Direct Malabar-spinazie zaden bestellen >>>

  • Naam: Basella alba var. rubra (een variant met rode stelen)
  • Zaaien: voorjaar
  • Vraagt: zon of halfschaduw, goede potgrond, voldoende vocht en warmte
  • Hoogte: 2 meter
  • Eetbaar: bladeren


Het leukste aan Malabar-spinazie zijn misschien wel z’n stelen. Die zijn stevig, ze glanzen en zijn zo rood als een biet. Zit de groei er eenmaal in, dan slingeren ze zich voortvarend rond bamboestokken of ander steunmateriaal en al snel kun je het knapperige, stevige blad plukken. De officiële naam van Malabar-spinazie is Basella. Van oorsprong is-ie afkomstig uit Sri-Lanka en Bangladesh en vandaaruit verspreidde de plant zich over de rest van Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Een echt kosmopoliet dus.

Hoe Basella of Malabar-spinazie zaaien

Voor zaaisucces kun je de donkere, ronde zaden het beste eerst een nachtje in water laten weken. Zet het zaaisel daarna op een warme, lichte plek. Twee tot drie weken later verschijnen er robuuste kiemplanten met twee stevige zaadlobben. Als het eerste
echte blad is gevormd - dat duurt even - kun je de zaailingen overzetten in aparte, grotere potten.

Hele seizoen Basella oogsten

Vanwege z’n tropische roots is Malabar-spinazie bij ons een echte koukleum. Koel weer en koele nachten zijn niet goed voor z’n groeilust. Zet de planten in het voorjaar dus niet te snel buiten en haal de potten zo nodig ’s nachts naar binnen. Na half mei kunnen ze definitief de tuin in, liefst op een beschutte en enigszins beschaduwde plek (oppassen voor slakken!). Of zet ze in een forse pot met goede potgrond en een wigwam van stokken erbij. Helemaal ideaal is natuurlijk een kas. Een van de leuke eigenschappen van Basella is dat je er het hele seizoen van kunt oogsten. Volgens sommige experts is Basella zelfs de lekkerste bladgroente ter wereld. Wat later in de zomer verschijnen er kleine, groenig-roze bloempjes aan de stengels (je kunt ze eventueel weghalen voor nog meer bladproductie). Nog weer wat later groeien daar donkere vruchtjes uit. Een laatste pluspunt: Basella kan met relatief weinig licht toe, dus als het in de nazomer buiten te koud wordt, kun je de plant ook naar binnen halen, op een zo licht mogelijke plek zetten en ervan blijven oogsten.

Uit Groei & Bloei april 2025
Tekst en beeld Fransje van Dorp

Basella of Malabar-spinazie zelf zaaien