De beste planten voor je dakterras

De beste planten voor je dakterras

Soms is het gewoon handig om een plantenlijstje bij de hand te hebben. Je wilt aan de slag met de tuin, maar welk exemplaar past nou goed op die ene specifieke plek? Tuinontwerper Erik Funneman deelt de acht beste planten voor een dakterras of daktuin.

"Een dakterras moet je vooral nemen voor de natuurbeleving,” zegt tuinontwerper Erik Funneman. “Je maakt de seizoenen visueel van dichterbij mee. Bovendien trekt groen bijen en vlinders aan, al is het maar één pot. Het verfraait je leven en is zelfs mogelijk op een klein oppervlak. Voor elke plek is wel een plant, hoe donker die ook is. Planten die van nature aan zee groeien en wind goed weerstaan, groeien vaak prima op een dakterras of daktuin. Ook droogte is geen enkel probleem. Deze planten kunnen met vrij weinig toe."

Voor deze lijst heeft Erik een mix gemaakt van planten die het altijd goed doen. Ze zijn van deze tijd en mooi naturalistisch. En ze combineren heel goed samen.

Uit Groei & Bloei 2024
Tekst Janneke Kluinder, beeld GAP Photos

De beste planten voor je dakterras

Calamintha nepeta ‘Blue Cloud’

Bergsteentijm - Deze plant gebruikt Erik vaak omdat-ie veel bijen en vlinders aantrekt en lang bloeit. Hij wordt 30-40 centimeter hoog en licht de boel op. ‘Blue Cloud’ is prachtig, maar je hebt ook witte. Calamintha is het mooiste als je hem in grote groepen toepast. Daartussen zet je solitaire, hoger wordende planten, dat komt goed uit. Met deze plant is succes verzekerd, een makkelijke beginnersplant.

De beste planten voor je dakterras

Stipa tenuissima ‘Ponytails’

Vedergras - Erik: "Een fraai, bijna aaibaar zacht gras. De wind gaat er heel mooi doorheen, op een dakterras zie je het dan golven. Hij is groengelig en later in de zomer steeds stroachtiger van kleur. Deze wintergroene basisplant wordt 40-50 centimeter hoog en combineert goed met veel soorten planten. Hij is ook makkelijk, kan goed tegen zon en droogte."

De beste planten voor je dakterras

Allium schoenoprasum

Bieslook - Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, want het is gewoon bieslook. Op een of andere manier doet dit het supergoed op dakterrassen. Gebruik Allium als vaste plant; hij wordt 30-40 centimeter hoog en komt op allerlei plekken terug. Dat geeft wat spontaniteit aan het geheel. Wil je ervan eten, dan moet je hem regelmatig afknippen anders wordtie te hard en bitter van smaak.

De beste planten voor je dakterras

Eryngium planum ‘Blaukappe’

Vlakke kruisdistel - Erik: "Deze distelsoort heeft een opvallende, blauwe kleur. Na de bloei verloopt de blauwe kleur naar andere tinten. En hij heeft een schitterend wintersilhouet, dat is een groot voordeel. Het is een robuuste plant, afkomstig uit duinachtig gebied met schrale grond, en combineert goed met de witte wolken van Calamintha. Een stevige plant die houdt van ruig terrein, wat een daktuin eigenlijk is. Komt elk jaar terug."

De beste planten voor je dakterras

Acaena microphylla ‘Kupferteppich’

Stekelnootje - Een echte bodembedekker waarmee je de bodem onder andere planten of struiken kunt bedekken. Kan in pot, bak of substraat. Het bloemetje is een stekelig bolletje, daarom heet-ie stekelnootje. Deze zonaanbidder gaat over de rand hangen. Je kunt er dingen mee camoufleren, zoals een elektrakabel. ‘Kupferteppich’ heeft mooi rood blad, maar er zijn ook grijsbladige varianten.

De beste planten voor je dakterras

Tamarix ramosissima

Tamarisk - Heel mooie, grillig groeiende struik die voor spanning zorgt. De hoogte varieert van 1 tot 3 meter, op een dakterras wordt-ie vaak kleiner als hij in pot staat. Het fijne blad geeft gefilterde schaduw waar je lekker onder kunt zitten. De roze bloemen blijven er lang aan zitten en de takkenstructuur is ook bijzonder. Als je iets groters wilt, is tamarisk een goed idee.

De beste planten voor je dakterras

Festuca amethystina

Blauw schapengras - Erik: "Fraai grasje en min of meer wintergroen. Deze bodembedekker heeft mooie bloeiende halmen en kun je uitstekend in grote groepen aanplanten als een soort basisplant. Zet je er bloeiende planten tussen, dan krijg je een natuurlijk geheel. De sprieten blijven 10 centimeter hoog, de halmen 30-40 centimeter. Ze zijn heel transparant."

De beste planten voor je dakterras

Euphorbia cyparissias ‘Fens Ruby’

Wolfsmelk - Polvormende, kruipende plant (30 centimeter) die zich door andere planten heen weeft. Hij bloeit al in maart-april en ook heel lang. Een bijen- en vlindertrekker. In de winter ziet hij er aardig uit, de blaadjes blijven eraan. De vorm is bijzonder, het zijn een soort kleine dennenboompjes. ‘Fens Ruby’ is een roodachtige variant, dat is net even anders.

De expert

Erik Funneman is tuinontwerper én -beplanter. In zijn ontwerpen besteedt hij aandacht aan dierenleven, water en een diversiteit aan planten. ‘Bij mij spelen planten de hoofdrol.’