De beste weelderige wisteria’s

De beste weelderige wisteria’s

Wisteria’s zijn makkelijke, gezonde en sterke bosplanten. Ze zijn heel toepasbaar in ons veranderende klimaat. Kweker Leo Veenstra deelt negen adembenemende soorten blauweregens plus handige informatie per soort.

Leo: "Wisteria’s bloeien echt heel makkelijk, als je de juiste soorten maar hebt.” Het geslacht bestaat uit een Amerikaanse en een Aziatische tak. De Aziatische is onderverdeeld in de Chinese en de Japanse vorm. De eerste bloeit op het kale hout eind april, begin mei, de Japanse bloeit tegelijk met het uitlopen van het blad, in de loop van mei tot de eerste week van juni."

Snoeien

Welke soort je ook hebt, snoeien is noodzakelijk. Niet te voorzichtig of terughoudend, nee, meteen vanaf jaar één de schaar erin. Leo: “Als je er in de beginjaren niet goed bij bent of denkt dat je niet mag snoeien, gaat het vrij snel van kwaad tot erger. Gewoon goed snoeien, dan heb je niet het probleem dat hij overal overheen groeit.”

Meer informatie over het snoeien van je wisteria? Klik dan hier.

Uit Groei & Bloei mei 2024
Tekst Janneke Kluinder, beeld Leo Veenstra

De beste weelderige wisteria’s

Wisteria floribunda 'Royal Purple'

Een prachtige cultivar, vroeg- en rijkbloeiend in een heldere kleur paars. Het blad is glanzend donkergroen en kleurt prachtig goud tot botergeel in het najaar. Deze plant draagt vaak ook veel zilvergrijze peulen (25 cm lang) die de laatste extra sierwaarde geven voor de winter.

De beste weelderige wisteria’s

Wisteria floribunda 'Honbeni'

Een prachtige, elegante, roze cultivar van de Japanse Wisteria. Zo’n aparte bloemkleur heb je alleen bij Japanse soorten. Veel goede roze selecties zijn er niet, maar deze is na meer dan 150 jaar nog steeds onovertroffen. De gele herfstkleur maakt het feest compleet.

De beste weelderige wisteria’s

Wisteria sinensis 'Alba'

Leo: "De zuiverwitte bloemen ogen wat slanker omdat de bloemtrossen net wat langer zijn, daardoor krijg je een heel andere sfeer bij deze plant. De cultivar groeit iets minder sterk dan andere selecties en kan daarom goed toegepast worden op een plaats met beperkte ruimte."

De beste weelderige wisteria’s

Wisteria floribunda 'Violacea Plena'

Gevulde bloemen zijn uniek bij blauweregen en maken deze cultivar extra bijzonder. Er is niks met een gevulde bloem dat eerder bloeit. De paarse kleur zou het donkerste zijn van alle W. floribunda-selecties. Een geweldige plant, al is er één maar: hij bloeit pas goed na vier jaar. Dus heb geduld, hij is het wachten meer dan waard!

De beste weelderige wisteria’s

Wisteria brachybotrys 'Okayama'

Het diepe violet en de zeer sterke geur van de bloem maken deze Wisteria in één woord fantastisch. Het jonge blad loopt tegelijk uit met de bloei en heeft een warme, bronzen kleur. De bloemtrossen worden 20 cm lang.

De beste weelderige wisteria’s

Wisteria brachybotrys ‘Shiro-kapitan’

Een zuiverwitte W. brachybotrys met een lichte beharing op het blad; dat is wat deze selectie zo bijzonder mooi maakt. Het blad loopt uit bij de witte bloei en is in het begin heldergroen. Deze soort na één of twee jaar.

De beste weelderige wisteria’s

Wisteria frutescens ‘Amethyst Falls’

Deze Amerikaanse selectie van een zomerbloeiende Wisteria is recent op de markt gebracht. Hij is ideaal om op een klein trellisrekje te laten groeien, maar het is een totaal andere plant dan de wisteria’s met de klassieke voorjaarsbloei. ‘Amethyst Falls’ heeft een meer natuurlijke uitstraling en groeit vaak wat rommelig met korte bloemtrossen van 5-10 cm.

De beste weelderige wisteria’s

Wisteria floribunda 'Eranthema'

Dit is een hybride van W. floribunda en W. brachybotrys, maar wordt vaak verkocht als Wisteria floribunda-cultivar. Het leuke is dat je de eigenschappen van beide voorouders duidelijk kunt zien. De bloemen zijn bijzonder groot (40 cm).

De beste weelderige wisteria’s

Wisteria sinensis 'Prolific'

Leo: "Dit is de klassieke blauweregen, deze is altijd goed. Hij bloeit vroeg in het seizoen op het kale hout. Geeft mooie, volle bloemtrossen en geurt lekker!"

De expert

Kweker Leo Veenstra houdt zich al meer dan tien jaar gepassioneerd bezig met blauweregens. In botanische tuin Mei Chu in Wilhelminaoord beheert hij de uit zeventig planten bestaande Nederlandse Collectie Wisteria. Tip: bezoek Mei Chu in mei om ze allemaal te bewonderen.