Bloemenvlinder voor groot en klein!

Bloemenvlinder voor groot en klein!

Maak deze bloemenvlinder voor je (klein)kinderen, of laat ze het zelf doen. Gezellig samen aan de slag! Het materiaal kun je aanpassen aan ieder jaargetijde.

(Print het werkblad hieronder met meer foto's)
Dit heb je nodig

 • steekschuim taart 22 cm of 2 blokken steekschuim
 • vilt en speldjes
 • bloemen (chrysantjes, hortensia, zuiderwind-lelie)
 • groene blaadjes (Euonymus of buxus)
 • besjes of kraaltjes
 • mesje


Werkwijze

 1. Vul een bak met water. Maak het steekschuim nat door het bovenop het water te leggen (niet onderduwen). Zodra het steekschuim gezonken is, is het nat.
 2. Teken de vorm van de vlinder op het natte steekschuim door met het mesje heel licht in het steekschuim te drukken. Maak eventueel vooraf een mal van papier die de vorm van de vlinder heeft.
 3. Snijd de vorm uit met het mesje.
 4. Bedek de zijkanten van het steekschuim met vilt. Maak het vilt vast met een paar speldjes.
 5. De hortensiabloemen worden op draad gezet. Dat doe je zo: knip de hortensia op lengte, neem een dunne draad (0,6 mm) en buig hem aan één uiteinde om tot een haakje. Doe het haakje van het draadje tussen de bloemsteeltjes en draai het lange deel van de draad spiraalsgewijs om de steel heen. Knip de draad af ter hoogte van de onderzijde van de steel van de hortensia.
 6. Vul de vlakken in met de bloemen en blaadjes. Maak mooie lijnen en vlakken. Maak de vlinder symmetrisch op: doe hetzelfde met de linker- en de rechtervleugel. Zorg dat al het steekschuim bedekt is, zodat je het niet meer ziet.
 7. Neem de onderkant van de stelen van de zuiderwindlelie en gebruik ze als voelsprieten van de vlinder. Bevestig ze met een speldje een kraal of besje aan de uiteinden.
 8. Leg de vlinder op een schaal.


Tekst en Beeld Birgit Davids

Tags