Herfstmand uit eigen tuin

Herfstmand uit eigen tuin

Met wat groen en enkele bloemen uit eigen tuin maak je heel eenvoudig een herfst-arrangement dat buiten, bijvoorbeeld op de terrastafel, heel lang mooi blijft. Kijk eens wat je in de tuin kunt plukken aan stevig groen. Bijvoorbeeld klimop, olijfwilg, hulst, bamboe, druif en blauweregen. Verder zijn er vast nog wel wat late bloemen die lang goed blijven, zoals hortensia, kattenstaartamarant, sedum, ijzerhard (Verbena bonariensis), kogeldistel (Echinops) en siergrassen.

Zet alle takken op een koele plaats in een volle emmer water waarin snijbloemenvoedsel is opgelost. Geef de stelen bij voorkeur 24 uur (maar tenminste 2 uur) de tijd om zich vol te zuigen met water voordat ze worden verwerkt. Download de werkbeschrijving hieronder.

Dit heb je nodig:

 • steekschuim 
 • wijde mand bekleed met plastic
 • takken van olijfwilg (Elaeagnus x ebbingei) en klimop (Hedera helix ’Arborescens’)
 • hortensiabloemen 
 • bloemen van de kattenstaartamarant (Amaranthus hypochondriacus)
 • takken met rozenbottels 
 • pluimen van struisriet (Calamagrostis) en lampenpoetsergras (Pennisetum)
Herfstmand uit eigen tuin
 1. Gebruik nieuwe blokken steekschuim, snijd ze op maat en laat ze zich in een emmer met water volzuigen. Duw de blokken niet onder water, want dan komt er lucht in.
 2. Vul de mand met het natte steekschuim, snijd het zo nodig nog wat bij. Laat het wel iets boven de mand uitsteken, zodat er ook materiaal in de zijkanten gestoken kan worden. 
 3. Begin met het groen, snijd de stelen op gelijke lengte af en verdeel ze gelijkmatig. Gebruik ook veel groen langs de zijkanten, zodat het ruim over de mand hangt. 
 4. Steek de donkerrode bloemen van de kattenstaartamarant tussen het groen en daarna de rozenbotteltjes, zodat het rood goed verdeeld is.
 5. Vervolgens zijn de hortensia’s aan de beurt. Vul ze aan met de pluimen van het siergras.
 6. De schikking is nu klaar. Water geven zal nauwelijks nodig zijn, maar zorg wel dat het steekschuim niet uitdroogt. Zelfs als het boeket in de winter deels bruin is geworden, heeft het nog veel sierwaarde, zeker met een laagje sneeuw of rijp.

Wil je meer herfstinspiratie? Klik hier

Tekst en fotografie: Modeste Herwig
Styling: Anneke Beemer