Nazomers plukboeket DIY

Nazomers plukboeket DIY

Dit plukboeket op een basis van hout, klei en gedroogde grassen maak je met materialen uit je eigen tuin, uit de natuur of bloem voor bloem geselecteerd bij de bloemist. De multifunctionele ondergrond kun je meerdere malen gebruiken en ook nog lange tijd na dit seizoen tover je er een herfstig of winters plukboeket mee tevoorschijn. In dit boeket vind je onder andere zonnebloem, Solidago, hortensiabloemen. Succes!

We laten stap-voor-stap zien hoe je dit tuin plukboeket zelf kunt maken. Voor dit arrangement kun je heerlijk je gang gaan en gebruiken wat jouw tuin of de natuur je biedt. Dit heb je nodig:

Materialen en gereedschap:

 • accuboormachine met klein boortje (Ø 2 mm)
 • lijmpistool met extra lijmpatronen 
 • (knip)tang
 • schilmesje
 • ronde houten schijf, Ø 25 of 30 cm, hoogte minimaal 2,5 cm. Je kunt ook kiezen voor een schijf met een grillige vorm 
 • 8 poken Ø 1,8mm 
 • Klei die snel indroogt 
 • Glazen vaas, Ø 15, hoogte 19cm cm 
   

Gebruikte bloemen en grassen:

 • Bloemen uit de tuin en/of winkel: Allium, Clematis, Craspedia, Panicum gras, hortensia (Hydrangea), maagdenpalm (Oxypetalum), pimpernel (Sanguisorba), dille (Anethum graveolens), Daucus ‘Dara’, snijzonnebloem (Helianthus ‘Sonja’), guldenroede (Solidago), anjer (Dianthus)
 • Aanvullend flink veel (gedroogde) grassen en een aantal papaverzaadbollen
 • Snijbloemenvoeding
   
Nazomers plukboeket DIY
Nazomers plukboeket DIY

Boor met een boormachine ongeveer 28 kleine gaatjes in de houten schijf. Let op dat je niet door-en-door boort. Bewaar tussen de gaatjes twee tot drie centimeter afstand. Knip met de kniptang van de poken 28 kleine stukjes op verschillende lengtes variërend van vijf, zes tot tien centimeter. Van de kleinere maten heb je de meeste nodig. Lijm met het lijmpistool de poken vast in de gaten op de houten schijf – dat zorgt voor extra stevigheid.

Nazomers plukboeket DIY

Plaats kleine stukjes klei rondom de poken en zorg dat ze goed aansluiten op het volgende stukje klei. Bekleed ook de pinnen goed. Smeer, als je helemaal rond bent geweest, de voorkant goed af met klei en breng daarna aan de binnenkant nog een extra rolletje aan voor stevigheid en meer plek om zo dadelijk de grassen te steken.

Nazomers plukboeket DIY

Knip bundeltjes grassen op verschillende lengte en plaats deze aan de binnenzijde op het rolletje klei. De hoogtes van de grasbundeltjes variëren van 10 tot 25 cm. Plaats daarna je kleinere grassen bundels tussen de poken. Kijk goed waar nog gaten zitten en plaats daar de laatste bundeltjes grassen. Je mag er niet meer doorheen kunnen kijken. Plaats ook de papaverzaadbollen. Smeer nog wat aan voor een goede samensmelting tussen de grassen, papaverzaadbollen en de klei.

Nazomers plukboeket DIY

Vul de vaas met water en snijbloemenvoedsel en plaats de vaas in het midden van de schijf tussen de grassen. Schik de bloemen in de vaas. Eerst de grote bloemen, daarna de opvallende exemplaren – zorg voor een goede verdeling (of juist niet). Voeg als laatste de zwierige bloemen en de grassen toe.
 

Floral artist Lily Beelen maakte dit arrangement voor Groei & Bloei. Lily Beelen, ‘Just Lily’, werkt als freelancer voor bloemisten, geeft demonstraties en workshops in binnen- en buitenland voor zowel amateurs als professionals. Ook geeft Lily gastlessen en -cursussen op scholen en creëert ze designs voor speciale gelegenheden. 

www.instagram.com/lilybeelen
www.facebook.com/lilybeelen

Veel succes en deel je creaties met ons!

Floral artist Lily Beelen voor Groei & Bloei

Productie en tekst: Anita Meuleman
Arrangement en beeld: Lily Beelen
Beeldbewerking: Fred Roest