Hoe zaai ik worteltjes?

Hoe zaai ik worteltjes?

Worteltjes zijn gezond, en lekker, en leuk om te telen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig want na het zaaien moet je wel 3 maanden wachten voor je kunt oogsten. Maar de teelt is heel makkelijk, je hebt er weinig omkijken naar.

Wanneer zaai ik worteltjes?

 • Begin maart – eind juli
 • Volle grond

Je zaait worteltjes (niet te verwarren met winterpeen!) tussen begin maart en eind juli. Het voorzaaien van worteltjes in potjes is eigenlijk niet heel handig, wortels maken een lange wortel onder de grond, dus voor de teelt in een pot heb je een vooral heel diepe pot nodig. En doordat een wortel maar 1 heel lange wortel maakt is ze heel lastig te verplanten. En bij het verplanten kunnen er kleine vliegjes op de geur van het blad afkomen (wortelvlieg) die eitjes leggen bij de wortel, de larven eten vervolgens in de zomer van de wortel. Het gaat in principe allemaal veel beter als je gewoon gelijk de zaden in de volle grond zaait, dat het in maart nog koud is maakt voor een worteltje niet uit.
 

Waar zaai ik worteltjes?

 • Volle grond
 • Zon
 • Luchtige grond

Direct in de volle grond dus. Worteltjes houden van een zonnige standplaats en een lichte en luchtige bodem (op zware kleigrond kunnen de wortelen niet heel goed recht naar beneden groeien en kunnen ze nog wel eens vertakken of heel stomp in plaats van puntig worden, dat maakt ze trouwens niet minder lekker hoor). Als de grond heel zwaar is kun je wat zand door de bovenlaag mengen zodat de grond toch wat luchtiger is voor de worteltjes.
 

Hoe zaai ik worteltjes?

 • Geultje
 • Plantenspuit
 • Kiemen 3-4 weken

Maak een ondiep geultje in de grond en leg elke 3 centimeter 1 zaadje. Dek de zaden af met wat zand en geef de eerste weken regelmatig en voorzichtig water met een plantenspuit. Worteltjes kiemen heel langzaam, het kan wel 3 of 4 weken duren. En dan is het zand waar je de zaden mee hebt afgedekt heel handig, want zo kun je goed zien waar de zaailingen boven de grond moeten komen.
 

Hoe verzorg ik worteltjes?

 • Weinig voeding
 • Weinig water

Worteltjes hebben niet veel voeding nodig, als je arme grond hebt kies dan een meststof waar wat extra kali in zit, want kali is goed voor de ontwikkeling van de wortel (doe dat dan ongeveer 2 weken voor het zaaien). Geef af en toe water als het niet regent. 
 

Hoe oogst ik worteltjes?

 • Bovenkant 2 cm
 • Verwijder loof

Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten. In zanderige grond kun je dat doen door de wortel aan het loof voorzichtig uit de grond te trekken. Op zwaardere (klei)grond kun je de wortel uit de grond halen door een spitvork of schep(je) ongeveer 5 tot 8 centimeter naast het worteltje zo diep mogelijk in de grond te steken en zo de grond met wortel en al op te tillen.

Draai of snijd direct na de oogst de stengels met blaadjes van de wortel af, als je het loof laat zitten wordt de wortel na enige uren zacht. Oogst worteltjes zo kort mogelijk voor je ze gaat eten, dan zijn ze het lekkerst, maar je kunt ze (zonder loof dus) ook nog wel 1 of 2 dagen op een koele en donkere plaats bewaren.

Tekst en beeld: Diana Stek

 

Meer in deze categorie