Zaad bestellen van Zea mays Early Xtra Sweet

Zaad bestellen van Zea mays Early Xtra Sweet

Je kunt nu zaad bestellen van Zea mays Early Xtra Sweet, een van de vroegst rijpende supersweet variëteiten. Dit makkelijk te telen ras heeft zeer zoete kolven, die hun goede smaak ook een tijd na de oogst behouden. Vera Greutink zaait 'm in haar moestuin.

Zaad bestellen van Zea mays Early Xtra Sweet

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Vera zaait suikermais

Toen ik begon met moestuinieren, zaaide ik alleen beproefde, historische maïsrassen, zoals Golden Bantam en Stowell’s Evergreen. Maar die hebben als nadeel dat ze na de oogst hun zoete smaak in een mum van tijd verliezen. Dat leidde ertoe dat ik ook moderne, extra zoete rassen heb leren waarderen, die je niet binnen vijf minuten na de oogst hoeft te verwerken. De bakermat van maïs (Zea mays) is Midden-Amerika. In landen als Mexico dient hij al duizenden jaren als basisvoedsel. Voor het overgrote deel is dit maïs die rijk is aan zetmeel en niet zoet smaakt.

Teelt

Volgens de Amerikaanse folklore moet je maïs zaaien als de bladeren van een eik zo groot zijn als het oor van een eekhoorn. Ik houd liever de kalender in de gaten dan de eikenbomen en zaai maïs begin mei. Hiervoor zijn wat diepere potjes of, beter nog, roottrainers het meest geschikt, want daarin kunnen de wortels zich goed ontwikkelen. Twee tot drie weken later kun je de plantjes buiten uitplanten. Als ik de oogst wil spreiden of als ik weet dat onze vakantie in augustus valt, zaai ik (nog eens) in de laatste week van mei. Maïs heeft warmte nodig om goed te kunnen kiemen, maar na het uitplanten verdraagt hij relatief lage temperaturen. 

Bestuiving

Maïs wordt niet door insecten bestoven maar door de wind. Daarom kun je het beste in groepjes of blokken planten, en liever niet in een enkele rij. Bij het planten in blokken is een afstand van 30 centimeter tussen planten in beide richtingen een goed gemiddelde. Onze moestuinbedden zijn 120 centimeter breed, dus ik zet vier planten in een rij. Omdat maïsplanten slank zijn en omhoog groeien, plant ik er soms sla of snijbiet tussen om de ruimte in een bed optimaal te gebruiken. Helaas kan bestuiving door voedermaïs of pofmaïs de smaak nadelig beïnvloeden. Supersweet maïs wordt zelfs al minder zoet als hij door gewone suikermaïs wordt bestoven. Omdat bestuiving over een grote afstand kan optreden (500 meter), levert dit regelmatig problemen op. Ik teel vaak verschillende soorten maïs en er is ook een veld met voedermaïs in de buurt. Door mijn maïs op verschillende momenten te zaaien, probeer ik ervoor te zorgen dat de verschillende soorten niet tegelijk bloeien.

Oogsten en eten

Als de pluimen op de kolven bruin en droog worden, is het tijd om de maïs te controleren op rijpheid. Trek de schutbladen voorzichtig wat open en prik met je nagel een korrel door. Als het vocht dat eruit komt waterig is, is het nog te vroeg; als het melkachtig is, is het tijd om te oogsten. Bij traditionele suikermaïs moet je ook niet langer wachten, want zelfs aan de plant beginnen de korrels hun zoetigheid te verliezen als ze overrijp worden. Bij supersweet maïs luistert het wat minder nauw. De kolven blijven zoet, ook als je de oogst een paar dagen uitstelt. Als je meer maïs oogst dan je meteen kunt gebruiken, kun je de kolven blancheren en in hun geheel invriezen voor later gebruik. Je kunt de maïskorrels ook na het blancheren met een scherp mes van de kolf scheiden en dan pas invriezen, dat neemt minder ruimte in. Wij eten maïs het liefst kort gekookt in ongezouten water (door zout zouden de korrels taai worden) en simpel opgediend met veel boter en zeezout.

Tekst Vera Greutink
Beeld Remco en Vera Greutink e.a.
Uit G&B april 2018

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-

Meer in deze categorie