Kruiden oogsten en drogen of invriezen

Kruiden oogsten en drogen of invriezen

Kruiden zijn vers geplukt het lekkerst. Helaas kun je niet het hele jaar blijven oogsten, maar je kunt er nu wel alvast voor zorgen dat je in de winter ook van je gekweekte kruiden kunt genieten.

Kruiden drogen in oven of magnetron

Vochtarme kruiden als tijm, peterselie, dille, bonenkruid, salie, selderij en
rozemarijn kun je namelijk heel goed drogen. Pluk enkele takjes en spoel ze schoon. Bind ze in trosjes en hang die ondersteboven in een warme, donkere, goed geventileerde kamer. Na ongeveer drie weken zijn ze droog. In de magnetron drogen kan ook. Leg de takjes los van elkaar tussen keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen op 600 watt. Als de takjes goed droog zijn, kun je de blaadjes van de stengels ritsen en verkruimelen. Doe de kruiden in een luchtdicht potje, dan houd je ze een jaar lang goed.

Kruiden invriezen

Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer. Van de bevroren kruiden kun je telkens afbreken wat je nodig hebt. Je kunt ook de kruiden voor het invriezen fijnhakken en in porties verdelen, bijvoorbeeld in een ijsblokvormpje.
In de vriezer blijven je verse kruiden enkele maanden goed.

Beeld iStockphoto

Meer in deze categorie