Maak je eigen jeu-de-boulesbaan

Maak je eigen jeu-de-boulesbaan

Voor veel Fransen is pétanque volkssport nummer één. In het zuiden van Frankrijk ligt in elk dorpje wel een jeu-de-boulesbaan. Dat is hier in Nederland wel anders. Speciaal voor de boulomanen onder ons volgt hier een korte handleiding om zelf zo’n baan aan te leggen.

Een jeu-de-boulesbaan bestaat over het algemeen uit drie lagen: een toplaag (1 cm), een basislaag (10 cm) en een drainagelaag (ca. 25 cm). Het resultaat moet uiteindelijk een stabiele baan zijn, die niet te zacht en ook niet te hard is.

Nodig

 • Grof zand (voor de drainagelaag)
 • Graniet of Gralux 0/10 mm (voor de basislaag)
 • Granietsplit of Dolomiet/Gravier d’Or 0/5 mm (voor de toplaag)
 • Betonnen banden (afbakening baan)
 • Graafmachine
 • Trilplaat (alleen voor de drainagelaag)
 • Tandemwals (voor de basislaag)

 

Werkwijze

 

 1. Graaf een oppervlakte van minimaal 3x12 m tot maximaal 4x15 m 35 cm af en zorg ervoor dat deze waterpas is.
 2. Breng rondom de betonnen banden aan, zorg eventueel voor openingen waardoor overtollig regenwater kan ontsnappen.
 3. Leg met het grove zand de drainagelaag aan. Gebruik de trilplaat om de laag te verdichten. (Gebruik geen goedkope funderingsmaterialen als puingranulaat. Door de hierin aanwezige cementresten resulteert dit juist in een sterk verdichte laag met een zeer slechte drainage als gevolg.)
 4. Breng op de drainagelaag de basislaag aan. Verspreid de Gralux gelijkmatig over het drainagezand en zorg voor een iets bol aflopend afschot naar de zijkanten van de baan. Zo kan overtollig regenwater makkelijk afgevoerd worden.
 5. Wals de basislaag aan met een tandemwals. Doe dit niet met de trilplaat, die zorgt voor teveel verdichting en daarmee een slechte afwatering. (Het beste kun je dit bij droog weer doen, dan blijft de verdichting van de grond tot een minimum beperkt.)
 6. Leg voor een optimale afvoer van regenwater eventueel aan de zijkanten van de baan 20 á 30 cm brede drainsleuven aan en vul deze met grind of split.
 7. Breng de toplaag van Dolomiet aan en bon match!

 

 

 

Meer in deze categorie

Tags