Langbloeiers zaaien en zaden bestellen

Langbloeiers zaaien en zaden bestellen

Iedereen wil bloemen, massa’s bloemen. Bloemen maken je blij en zijn goed voor bijen en vlinders. Nu zijn er planten die gewoon lekker lang bloeien. Phlox, Echinacea, Helenium zijn altijd goed voor een paar maanden kleur in de tuin. Daarnaast hebben we de opscheppers. Dat zijn planten die er een sport van maken onophoudelijk te bloeien; vier, vijf maanden geven ze kleur in de tuin. Margriet Kortehoeven van Kwekerij Margriet laat je kennis maken met vier langbloeiers: Gaura, Cosmos, Gazania en Salvia. Je kunt meteen zaden bestellen!

UItgebloeide bloemen weghalen

Elke opschepper heeft aandacht nodig, de een wat meer dan de ander. Het is altijd zeer aan te raden om uitgebloeide bloemen weg te knippen. De uitgebloeide bloemen gaan zaad vormen, dit proces geeft een seintje af in de plant: 'Het werk zit erop, het nageslacht is verzekerd'. Als je zorgt dat dit seintje niet wordt afgegeven, blijft de plant onvermoeibaar doorbloeien.

Voeding voor lange bloei

Ook voeding is belangrijk. Als je zo lang en rijk bloeit, wil je ook eten. Het geldt niet voor alle opscheppers in dezelfde mate. Cosmea zal op armere grond ook goed presteren. Ik heb weleens een testje gedaan met goed gevoede cosmea’s, de hele zomer door. De andere groep kreeg niets. (Wij tuinieren op zand, verrijkt met biologische compost). Ik zag rijkere bloei bij de goed gevoede. Ze werden ook wat slapper. Misschien een beetje de groene vingers volgen. Op rijkere grond niet voeden, op arme grond een beetje. Kijk naar de plant, kijk naar de bloei. Kijk ook naar het blad. Zie je afwijkingen, verkleuringen, lichter groen, nerven? Geef dan voeding. In 95% van de gevallen zit je goed.

Langbloeiers zaaien en zaden bestellen

1 Gaura 'Sparkle White'

Hoogte: 80-90 centimeter

Prachtkaars kan wel de opschepper aller tijden worden genoemd. Daar zit een keerzijde aan. Zo lang bloeien gaat niet samen met een lang leven. Gaura is dan ook een kortlevende vaste plant. Elke drie jaar zo om en nabij moet je hem vervangen. Als de winter erg nat is, legt hij het loodje. We vergeven hem. We kunnen hem niet missen. ‘Sparkle White’ is wat compacter, zeer rijkbloeiend, mooi uniform in opbouw, 80-90 centimeter hoog. Zaai hem in maart-april in de kas, hij zal datzelfde jaar rijk bloeien. De witte, vlinderige bloemen komen maandenlang. Ze combineren met álles.

2 Cosmos ‘Radiance’

Hoogte: 90 centimeter

Cosmea … geef toe, dat is toch een van de beste bloeiers in de tuin? Dit keer gekozen voor een cosmea die iedereen leuk vindt: Cosmos ‘Radiance’. Middenroze blaadjes, dieproze hartje en geel centrum. Het is de cosmea die je voor ogen hebt als je aan cosmea denkt. Rijke bloei, goede snijbloem, vlinders en bijen zijn er dol op. Mooie hoogte ook, 90 centimeter. Bij cosmea is het belangrijk de uitgebloeide bloemen weg te knippen voor extreem lange bloei. Tot ver in het najaar geniet je van de bloemen. Zaaien is simpel en kun je zelfs nog in
juni doen (dan wel wat later bloei). Combineert trouwens prachtig met de Persicaria orientalis die we vorige maand bespraken.

3 Salvia coccinea ‘Coral Nymph’

Hoogte: 60-90 centimeter

Een eenjarige salvia die, zoals gezegd, echt een opschepper is. Wat een lange bloei, wat een mooie kleur, wat een hoeveelheid bloemen. Makkelijk te zaaien. Zaai in april, bedek het zaad met een dun laagje zaaigrond, maak die niet te nat en wacht op het wondertje. Kan makkelijk 60-90 centimeter bereiken. Het ligt een beetje aan de standplaats. De ideale plek is zonnig en droog. Deze salvia gaat door tot minimaal november. Bijen zijn dol op salvia’s. De kleur van ‘Coral Nymph’ is prachtig, zalmroze met wat wit. Combineert uitstekend met paars of blauw. Tijdens de bloei maakt de plant steeds zijscheuten waarop weer bloemen komen. Dat gaat gewoon maar door tot de
eerste nachtvorst (meestal zo rond begin december) er een eind aan maakt. Niet getreurd, hij zaait makkelijk. Na één keer zaden kopen kun je zelf zaden oogsten en ze het jaar erop weer kweken.

4 Gazania frosty kiss White Flame

Hoogte: 20-25 centimeter

Toen ik deze zaden voor het eerst kocht, wist ik het nog niet zo zeker. De bloem op de foto was zo mooi, ik liet me verleiden door het plaatje en hop, hij zat in het winkelmandje. Maar als je me nu zou vragen welke plant mij het meest heeft verrast in 2023, noem ik deze. De dubbele duimen die ik kreeg bij het bezoek aan een open tuin in mijn eigen dorpje, zeggen genoeg. Deze mensen waren ook blij verrast door de compacte bloei. Deze Gazania blijft laag. De bloemen zijn als een Gerbera, groot en margrietig. De kleur is fantastisch. In november bloeide hij nog volop. Ik kweekte hem in een pot, ik denk ook dat dat de beste plek is voor deze Gazania. Over de kweek kan ik kort zijn: supermakkelijk. Als je je eerste stappen zet op zaaigebied, doen!

Uit Groei & Bloei april 2024, tekst Margriet Kortenoeven, beeld iStockphoto e.a.

Bezoek:
Kwekerij Margriet
Bovenweg 66
1834 CG Sint Pancras
kwekerijmargriet.nl

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-