Zelf zaaien: Knautia, Cephalaria, Succisa, Scabiosa en Succisella

Zelf zaaien: Knautia, Cephalaria, Succisa, Scabiosa en Succisella

Geen groter plezier dan zelf bloemen opkweken uit zaad, als je het Margriet Kortenoeven van kwekerij Margriet vraagt. Dit keer bespreekt zij bloemen die een x-factor hebben! In bloei onweerstaanbaar en ieders vriend. Het zijn Knautia, Cephalaria, Succisa, Scabiosa en Succisella. Wil je zelf gaan zaaien, bestel dan de zaden op shop.groei.nl. Wel zo handig.

Lang in knop

Er bestaan bloemen die een x-factor hebben. In bloei onweerstaanbaar en ieders vriend. Vandaar dat ik jullie graag vertel over de speldenkussens. Je vindt ze bij Knautia, Cephalaria, Succisa, Scabiosa en Succisella.

Waarom ik ze speldenkussens noem, heeft te maken met de manier van knopzetting en knopopening. De bloemen staan vrijwel allemaal lang in knop. En mooi in knop! De gelaagdheid en de soms zwarte randjes aan de nog dichtgevouwen bloemblaadjes (Cephalaria, Succisa) zijn prachtig om te zien. Dat je ze soms wel vooruit zou willen duwen als ze nog in de knop staan (Succisa), doet niets af aan de schoonheid. Het openen van de bloemknoppen maakt alles goed. Lang geleden kweekte ik mijn eerste reuzenscabiosa, de Cephalaria gigantea. Toen nog een vrij onbekende plant. Zo trots was ik toen hij begon te groeien, de knoppen zich vormden. En wat duurde dat lang voor mijn gevoel! Elke dag ging ik kijken. Tot, op een dag, de bloem ineens volledig was geopend. Ik herinner me nog dat ik spontaan ‘wauw!’ zei. Wat een geluksmomentje. Ook is daar de herinnering aan de Knautia macedonica ‘Red Cherries’. Volledig in bloei. Massaal aangeplant in een tuin. Gecombineerd met een grote groep Verbena bonariensis. Dat soort combinaties blijven op je netvlies gegrift. Hoogzomer, rood, de prachtige witte meeldraden op de Scabiosa en het paars van de Verbena. Dat wil je zien in juli. Feest in de tuin!
 

Terugknippen

Om het feest van de éénjarige speldenkussens lang te laten duren is het aan te raden om de plant in volle bloei, zo rond half augustus, voor een derde keer terug te knippen. Ik weet het, dat durft bijna niemand. Bloemen én knoppen afknippen? Ben je betoeterd, Margriet? Zonde! Toch: je zult beloond worden. Razendsnel zal de plant herstellen, zich vertakken en nog meer en langer bloemen aanmaken. Vind je dit echt moeilijk? Probeer het dan met een paar stelen en kijk wat er gebeurt. Binnen de kortste keren sta je alles te kortwieken, daar wil ik om wedden. In de zomer van 2023 kreeg de Scabiosa ‘Oxford Blue’ (hierna beschreven) de grote knip. Ik kan oprecht zeggen dat deze Scabiosa veel aandacht trok in onze eenjarigentuin. Hij oogstte veel bewondering. De bloei hield aan tot ver in oktober. Om hem heen stonden ook prachtige bloeiers, maar de hoofdrol werd met verve gespeeld door deze Scabiosa met de X-factor. Natuurlijk, een speldenkussen. Ik had niet anders verwacht.

Zelf zaaien: Knautia, Cephalaria, Succisa, Scabiosa en Succisella

Scabiosa atropurpurea ‘Oxford Blue’

Als er één succesnummer uit de zomer van 2023 moet worden aangewezen, is het deze. Samen met Verbena ‘Vanity’ (een compacte V. bonariensis) stal hij de show. Grote, blauwe Scabiosa-speldenkussens, waarbij het hart eerst donkerblauw/paars is terwijl de buitenste bloemblaadjes al lichtblauw zijn. Begin juli start de bloei en die duurt tot oktober. Bijen en vlinders zijn er dol op. En deze eenjarige Scabiosa staat ook nog goed op de vaas. Zaai in maart-april. Bedek de zaden licht met zaaigrond en houd de zaaibak licht vochtig. Zet ze goed in het licht want Scabiosa is een lichtkiemer. Verspeen zodra de plantjes groot genoeg zijn en plant ze uit in de tuin als de kans op nachtvorst weg is.

Hoogte: 90 centimeter
Bloei: juli-oktober

Bestel hier

Foto: Imageselect

Zelf zaaien: Knautia, Cephalaria, Succisa, Scabiosa en Succisella

Knautia macedonica ‘Red Cherries’

Deze Knautia wordt beschreven als vast en eenjarig. Een twijfelgeval dus. Bij ons, op zandgrond en goed in de zon, is hij vast. De plant bloeit prachtig dieprood met witte meeldraden. Hij blijft wat compacter en lager dan de ‘gewone’ Knautia macedonica. De gewone wil, na uitzaaien, nog wel eens van kleur veranderen. Dan worden de dieprode bloemen lichtroze. Daar heeft ‘Red Cherries’ geen last van, die blijft prachtig dieprood. Een heerlijke, vrolijke bijen-en vlinderplant. Zaai in maart-april. Bedek de zaden licht met zaaigrond en zet de bakjes goed in het licht, het zijn lichtkiemers. Houd de zaaibak licht vochtig. Verspeen zodra de plantjes groot genoeg zijn en plant ze uit in de tuin als de kans op nachtvorst weg is.

Hoogte: 90 centimeter
Bloei: juli-oktober

Bestel hier

Foto: Wiert Nieuman

Zelf zaaien: Knautia, Cephalaria, Succisa, Scabiosa en Succisella

Cephalaria gigantea

Zoals al beschreven, wacht je een wauw-momentje bij het zien van de zachtgele bloemen. Hoog, elegant, wuivend en wevend in de lucht. Cephalaria gigantea is een vaste plant die, eenmaal gevestigd, altijd terugkomt. Zeer betrouwbaar, zeker op droge grond en op een zonnige plek. Op de bloemen is het een drukte van belang, alles zoemt en fladdert op de meeldraden. Zaai in april-juli, bloei volgt in het jaar daarop. De zaden kiemen beter na een koudeperiode. Verspenen na opkomst en even door laten groeien. In het voorjaar (april) uitplanten in de tuin. De heel zacht citroengele bloemen staan op ongeveer 200 centimeter hoge stelen. Bijen- en vlinderplant en een goede snijbloem.

Bestel hier

Foto: iStockphoto

Zelf zaaien: Knautia, Cephalaria, Succisa, Scabiosa en Succisella

Scabiosa atropurpurea ‘Black Knight’

Een ongewoon donkere, haast zwarte Scabiosa. De witte meeldraden met een vleug roze (het speldenkussen) steken prachtig af tegen de donkere bloem. Als het zonlicht door de bloem valt, zie je ineens diep wijnrood tevoorschijn komen. Plant hem eens samen met een zachtroze, verticaal bloeiende buur (bijvoorbeeld Stachys ‘Summer Romance’) en geniet van deze combinatie. Zaai in maart-april en zet de zaaibakjes goed in het licht. Verspenen na opkomst van de zaailingen. Even laten doorgroeien en zo rond half mei uitplanten in de tuin. Vlinder- en bijenplant en een goede snijbloem. Officieel is dit een eenjarige plant maar op droge grond en in de zon komt-ie vaak terug. 

Hoogte: 100 centimeter
Bloei: juni-oktober

Bestel hier

Foto: Wiert Nieuman

Hoe te bestellen?

Ga naar onze nieuwe webshop om deze zaden te bestellen

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. In de webshop staan momenteel nog niet alle zaden, kijk voor nog meer zaden ook op:

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Uit Groei & Bloei juni 2024, tekst Margriet Kortenoeven

Bezoek:
Kwekerij Margriet
Bovenweg 66
1834 CG Sint Pancras
kwekerijmargriet.nl