Roodborst

Je kent het vast wel: een roodborstje dat nieuwsgierig meekijkt terwijl je tuiniert. Grote kans dat dat steeds hetzelfde vogeltje is, want roodborstjes verdedigen hun territorium heel fel.

Daarvoor gebruiken ze de rode borst, zowel het mannetje als het vrouwtje hebben die. Van de Nederlandse roodborsten trekt een deel ’s winters naar Frankrijk en Spanje, terwijl de Scandinavische roodborsten deels in ons land overwinteren.
De nesten zijn slordig, gemaakt van gras en blad, en worden goed verborgen laag boven de grond. Er bestaan ook speciale nestkasten, die van voren half open zijn. Er worden twee nesten per jaar gemaakt met vijf tot zes eieren. De jongen hebben nog geen rode veren en zijn daardoor goed gecamoufleerd.
Bijna elke tuin is geschikt voor de roodborst, zolang er beplanting is, liefst stekelige en besdragende struiken. Ze eten insecten en spinnetjes, maar je vindt ze in de winter vaak onder de voedertafel, op zoek naar afgedankte zaadjes.

Foto: Martin Hierck