Kleur met zomerbollen

Plant zomerbollen, bij voorkeur op een zonnig plekje, tussen siergrassen of maak verrassende kleurcombinatie met andere bloeiende tuinplanten. Zet tussen lage planten eens roze geluksklaver (Oxalis deppei) en tussen siergrassen Abessijnse gladiolen.

Tip:  Vergeet bij het vullen van potten niet wat potscherven onder in de pot te leggen zodat het drainagegat niet verstopt raakt en overtollig water weg kan lopen!


Planttips zomerbollen

De planttijd van zomerbollen is ideaal. Ze moeten de grond in net op het moment dat we zin hebben om de tuin in te gaan. Je mag best wachten op een zonnige voorjaarsdag, als ze maar in april of mei geplant worden. Plant de bollen niet te diep, ze hebben de warmte van de aarde nodig om te groeien en vooral de bovenste laag aarde warmt in het voorjaar snel op door de zon, zodat de bollen kunnen  groeien. Geef direct na het planten flink lauw water, dit voor een snelle start. Komt de groei goed op gang, geef ze mest (gewoon mengen met het gietwater) en de bloei is nog rijker.  


Tuinieren met zomerbollen

Plant zomerbollen, bij voorkeur op een zonnig plekje, tussen siergrassen of maak verrassende kleurcombinatie met andere bloeiende tuinplanten. Zet tussen lage planten eens roze geluksklaver (Oxalis deppei) en tussen siergrassen Abessijnse gladiolen. Of plant twee soorten zomerbollen die ná elkaar bloeien op dezelfde plek, bijvoorbeeld gele lelies (juli/augustus) en oranje-rode Crocosmia (augustus/september). Zo heb je met een kwartiertje werk weken extra lang plezier van je zinderende zomertuin.


Zomerbollen in potten

Wanneer je de potten met potgrond en zomerbollen vult, is er een aantal weken nog niets te zien. Voor het aangezicht van de pot is daarom leuker nog wat violen of eenjarige zomerbloeiers op te planten. De zomerbollen groeien er dan gewoon doorheen. Zo heb je direct kleur op je balkon of terras en geniet je nog langer van je bloemenkunstwerk.


Zomerbollen voor beginners

Aan die vreemd ogende bollen die je in de winkel koopt, kun je het verbluffende resultaat alleen maar vermoeden. Zomerbollen zijn verrassingspakketjes, die je alleen maar in grond hoeft te stoppen. Op elke verpakking staat precies vermeld hoe.  Bijna alle zomerbollen plant je tweemaal zo diep als de bol hoog is. Even water geven en dan maar wachten op de eerste zomerbloemen!


Geen groene vingers nodig

Zorg nu voor een balkon of terras vol zomerbloemen! Zomerbollen als dahlia’s, lelies en gladiolen zijn weer volop verkrijgbaar. Je hoeft geen groene vingers te hebben om met zomerbollen aan de slag te gaan.  Het is een leuk en eenvoudig tuinklusje. En hoe meer je er plant in het voorjaar, hoe leuker het in de zomer wordt.

Bron: Internationaal Bloembollen Centrum en iBulb

Meer in deze categorie