De ene blauwe regen is de andere niet

De ene blauwe regen is de andere niet

De blauweregen of Wisteria is een van de meest spectaculaire bloeiers in de maand mei. Er bestaan verschillende soorten. De bloemen van deze snelgroeiende klimplant kunnen variëren van lilablauw en diep purperblauw tot roze of wit en ze ruiken allemaal lekker.

Sommige Wisteria's hebben lange bloemtrossen, andere juist korte. De bloemen van Wisteria sinensis ‘Prolific’ winnen het qua geur en Wisteria floribunda ’Royal Purple’ heeft de blauwste.

Welke blauweregen je ook kiest, je rekent op een overvloed van bloemen in deze tijd van het jaar. Toch gebeurt het wel, dat de klimplant helemaal geen bloemen krijgt en dat je alleen een warboel aan takken ziet. Dit kan aan de soort Wisteria liggen.

Bij Wisteria floribunda duurt het jaren voordat de bloei eindelijk begint, terwijl Wisteria sinensis al op jonge leeftijd bloeit.

Wil je zeker weten dat je een plant koopt die zal bloeien, koop dan een blauweregen in mei, in het bloeiseizoen. Koop je een bloeiende, dan weet je dat hij het kan! Het gebrek aan bloemen kan echter ook liggen aan de wijze van snoeien.

In de zomer, zo twee maanden na de bloei, moeten de zijscheuten worden teruggeknipt tot op ongeveer vijf à zes knoppen, wat neerkomt op 15 à 20 centimeter. Vervolgens knip je midden in de winter diezelfde zijscheuten opnieuw terug tot op twee à drie knoppen. Ziezo, en nu maar vol verwachting uitkijken naar de hopelijk overvloedige bloei van volgend jaar!

Meer over blauweregen snoeien in de zomer

Bekijk hier de video blauweregen snoeien in de winter

Beeld iStockphoto

Meer in deze categorie