Stekken van vaste planten door wortelstek

Stekken van vaste planten door wortelstek

Meer planten kopen is makkelijk, maar het kan in de papieren lopen. Goedkoper en leuker is het om zelf planten te vermeerderen, bijvoorbeeld door worstelstek. De planten zijn nu in rust en dat is een goede tijd om wortelstekken te nemen.

Hoe stek je vaste planten?

Wortelstek, hoe doe je dat? We vertellen het stap-voor-stap:

  1. Haal de plant uit de grond en spoel de wortels schoon. Knip vlak onder de basis enkele dikke wortels af, maar nooit meer dan een derde van de totale wortels.
  2. Zet de plant direct weer terug in de grond.
  3. Snijd de afgesneden wortels in stukken van zo’n 5 centimeter en snijd deze aan de bovenkant (de kant die het dichtst bij de plantbasis zat) recht en aan de onderkant schuin af. Duw de stekken met de schuine kant naar beneden in potjes met stekgrond, zodanig dat de bovenkant gelijk is met de grond.
  4. Zet de potjes op een vorstvrije, koele en lichte plaats en geef ze af en toe water.
  5. Zodra de plantjes gaan groeien, zet je ze in een pot met potgrond.
  6. Als de wortelkluit zich goed heeft ontwikkeld, mogen ze de tuin in.

Welke planten zijn geschikt voor wortelstek?

Wortelstek kan onder andere bij Acanthus, Actaea, Anchusa, Anemone, Bergenia, Brunnera macrophylla, Catananche caerulea, Cephalaria gigantea, Crambe, Dicentra, Echinacea,
Echinops, Eryngium, Gaillardia, Ligularia, Limonium, Macleaya, Oenothera, Papaver, Phlox, Primula, Pulsatilla, Romneya, Symphytum en Verbascum.